Ladislav Zedník životopis

česká, 1977

Životopis

Ladislav Zedník, narozen 3. května 1977 v Praze. Vystudoval geologii a paleontologii na PřfUK, poté 4 roky v oboru pracoval (Vliv dalejského eventu na vývoj paleofaun ve spodním devonu). Na konci roku 2007 však přerušuje postgraduální studium, z oboru odchází a stěhuje se na Mělnicko, kde učí na malé, zapadlé vesnické škole. Po krátké době se stěhuje do Průhonic – a tam stopa končí. Prý i tam učí na místní ZŠ; a souběžně s tím cizeluje rukopis své druhé sbírky Neosvitly. Byl spatřen, jak v kavárně smolí Hostinec pro brněnský čas. Host – podle dostupných zdrojů tuto rubriku od roku 2009 rediguje.

Vyšla mu sbírka Zahrada s jabloněmi a dvěma křesly (Argo, 2006), která vtrhla na český knižní trh jako uragán a jen během prvního týdne se prodalo jedenáct výtisků. Do několika let byl rozebrán celý náklad (autor se údajně dušuje, že neskoupil více než polovinu). O tom, že byla kniha „kupodivu úspěšná“ (Piorecký, Tvar, 20/2008), svědčí i fakt, že byla nominována na cenu Magnesia litera v kat. poezie, naproti tomu o tom, že nebyla úspěšná „zas až tak moc“ (pí Dokládalová, knihovnice; zpráva z doslechu) svědčí skutečnost, že zůstalo pouze u nominace.

Vedle výše zmíněného Ladislav Zedník rediguje internetový kulturní magazín Totem, publikoval v almanaších (Cestou, almanach 7edm), v lit. časopisech (Host, Weles, Souvislosti, Psí víno...) a v průhonickém regionálním listu Partyzán. Jeho verše byly přeloženy do italštiny (almanach Rapporti di errore, Mimesis, 2010) . Svobodný, bezdětný, kuřák dýmky, 33, 186/?; hledá sám sebe. (zdroj životopisu: www.literarni-dilny.cz)

Ocenění (1)

2016 - Magnesia Litera (Litera za poezii) - kniha Město jeden kámen