Katarína Džunková životopis

slovenská, 1987

Životopis

Katarína Džunková je slovenská básnířka, prozaička, překladatelka a příležitostná publicistka. Zabývá se jazykovědným výzkumem. Vítězka řady literárních a žurnalistických soutěží na Slovensku (Wolkrova Polianka, Literárny Zvolen, Literárna Senica L. Novomeského, Štúrovo pero...) a v Česku.
Autorka básnických sbírek: \"Palica brata a palica slnka\" (2010, Prémia Ceny Ivana Kraska za nejlepší debut; Debut roka 2010 v anketě časopisu Knižná revue) a \"Veterné mesto\" (2017); novely o antickém sochaři \"Eupalinova láska\" (2014, nominace na cenu Jána Johanidesa v kat. do 35 let) a sbírky lyrických esejů ze všech evropských států od Lisabonu po Vladivostok \"Pútnické impresie Európou a Ruskom\" (2019).
Z knižných překladů vzpomeňme úryvek ze sanskrtu \"Nala a Damajantí\" (In: Deák, D., Gáfrik R., Rácová, A. (eds.) Farebná India. Bratislava: Perfekt, 2017) a literaturu faktu z německého jazyka Michael Hesemann, Genocída Arménov (Košice: Centrum spirituality Východ-Západ Michala Lacka, 2018).
Absolvovala FSV UK v Praze (mezinárodní teritoriální studia), FF UK v Praze (srovnávací jazykověda; indologie se specializací na sanskrt) a Filologickou fakultu Petrohradské státní univerzity (historická a srovnávací jazykověda). (zdroj životopisu: uživatel Divná Múza)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.