Karl Friedrich Krieger životopis

německá, 1940 - 2020

Životopis

Karl-Friedrich Krieger (5. září 1940 v Berlíně – 26. ledna 2020) byl německý historik.

Studoval v letech 1962 až 1966 historii a právo na univerzitě v Kielu. První státní zkoušku z práv složil v roce 1966. V letech 1966/67 absolvoval studijní a výzkumný pobyt jako stipendista francouzské vlády. Krieger získal doktorát v Kielu v roce 1968 prací vedenou Karlem Jordanem o původu a kořenech Rôles d\'Oléron. Kriegerova habilitace proběhla v roce 1976 na univerzitě v Regensburgu vyšetřováním feudalismu v pozdním středověku. V roce 1978 se stal přednášejícím na univerzitě v Řezně. Od roku 1982 Krieger učil jako nástupce Fritze Trautze jako řádný profesor středověkých dějin na univerzitě v Mannheimu. Svou inaugurační přednášku přednesl v červnu 1983 o „procesu s hrabětem Palatinem Fridrichem Vítězným na Augsburském sněmu roku 1474“. Byl členem Asociace pro ústavní dějiny a členem vědeckého poradního sboru Německého historického institutu v Londýně. Krieger odešel v létě 2005 do důchodu. Mezi jeho nejvýznamnější akademické studenty patřili Franz Fuchs, Christine Reinle a Sabine von Heusinger.

Krieger v pojednání o původu západoevropského záznamu námořního práva nedatuje do 12. století, ale za pravděpodobný považuje časový bod „sotva dlouho před rokem 1286“. Kodifikace podle Kriegera „nevytvořila nové právo“, ale pouze vložila právo dlouhodobě praktikované. Svou habilitační prací zásadním způsobem přispěl k výzkumu pozdně středověkého feudalismu.

Kriegerův výzkum pozdně středověkých ústavních dějin poskytl lepší pochopení a pozitivnější posouzení dlouhé vlády Fridricha III. Pro cyklus Encyklopedie německých dějin vydal prezentaci Král, říše a císařská reforma v pozdním středověku. Napsal kapitolu o pozdním středověku do Příručky Highlights of German History (Mannheim 1986). V roce 1994 předložil relevantní přehled habsburského rodu ve středověku, jehož druhé vydání vyšlo v roce 2004. Na vyobrazení zabírá mnoho místa vlády Rudolfa Habsburského a Fridricha III. A. V roce 2003, sto let po vydání obsáhlého životopisu Oswalda Redlicha o Rudolfu von Habsburg, vydal Krieger nový životopis prvního Habsburka, který nastoupil na římsko-německý trůn.

Krieger vydal první díl o dějinách Anglie ve třech dílech v roce 1990 o dějinách Anglie od počátku do 15. století. Páté vydání tohoto prvního dílu vyšlo v roce 2018. V červenci 2005 se v Mannheimu konala mezinárodní konference na počest Kriegera. V roce 2009 vyšel Festschrift pro Mannheimer Mediävisten s příspěvky historiků z pěti evropských zemí o císařských dějinách 15. století.

V posledních letech svého života trpěl Krieger Alzheimerovou chorobou. Zemřel v lednu 2020 po těžké nemoci ve věku 79 let a byl pohřben na hřbitově Mannheim-Neckarau. (zdroj životopisu: wikipedia)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.