Juan Rulfo životopis

mexická, 1917 - 1986

Životopis

Juan Rulfo se narodil 16. května 1917 v Sayule, ležící v nehostinné oblasti mexického státu Jalisco. Jeho začátky byly svízelné, část dětství strávil v sirotčinci. Po ukončení obchodní školy prošel řadou rozmanitých zaměstnání. Byl reklamním pracovníkem, psal scénáře ke komerčním filmům, působil v televizním vysílání, později vedl v hlavním městě ediční oddělení Národního ústavu pro inidianistiku.

Do rodného kraje se již nikdy nevrátil, ale zachoval si k němu vztah nenávistné lásky. Zpustošená příroda a drtivé, po řadu generací neměnné formy života a umírání na jaliském venkově vystupují v Rulfově nerozsáhlém díle již bez konkrétní určitosti, v difúzní směsici reality a fantazie, ale s nutkavou naléhavostí nejosobnějšího zážitku. Sbírka povídek Llano v plamenech (Llano en llamas, 1953) předznamenává svými náměty i zpracováním vrcholnou prózu Pedro Páramo (1955), jež autorovi rázem získala kontinentální proslulost a vedla i k několika pokusům o filmovou realizaci.

Rulfo psal nesnadno, své práce přenášel na papír po několikaletém přemítání a do konce svého života (7. ledna 1986, Ciudad de México) již nepublikoval jediné dílo. Jeho význam se tím však rozhodně nezmenšil. Svou mexickou originalitou a univerzálním viděním stojí totiž Rulfova próza na začátku proslulého „nového románu“ Latinské Ameriky. (zdroj životopisu: Odeon)

Ocenění (1)

1983 - Cena prince Asturského (Literatura)