Jan M. Tomeš životopis

česká, 1913 - 2010

Životopis

Jan Marius TOMEŠ
* 20. 9. 1913, Olomouc, † 11. 8. 2010


Básník, kunsthistorik, esejista a překladatel

Studoval dějiny umění na FF UK (PhDr. 1952 prací Alois Bubák 1824–1870). V letech 1951–1958 byl přednostou oddělení moderního umění v Národní galerii v Praze. Od roku 1959 pracoval nejprve jako odborný asistent, posléze jako docent v oboru dějin umění na Vysoké škole uměleckoprůmyslové (na základě habilitační práce Antonín Slavíček 1870–1910).

Přispíval do novin a časopisů: Studentský časopis, Kritický měsíčník, Rovnost, Práce, Kytice, Mladé archy, Blok, Nový život, Literární noviny, Zprávy Spolku českých bibliofilů, Výtvarná práce,Výtvarné umění, ROK aj.

První knihy veršů Tomeš publikoval za okupace a těsně po ní (Klubko Ariadnino, Za...), později jeho vysoce abstraktní až ezoterická lyrika, vycházející z tvorby Otokara Březiny, Vladimíra Holana,Josefa Palivce a Paula Valéryho, nemohla být pro nesoulad s dobovou normou publikována; znovu se jako básník představil až v 90. letech (Staré zahrady). Tomešova poezie se snaží odkrýt a postihnout tajemství skryté za vnější dimenzí reality. Navozuje atmosféru přechodu mezi dnem a nocí, snem, přeludem či vizí a skutečností, abstraktním a konkrétním, dosažitelným a nepostižitelným, které může být jen náznakem a dotykem nevýslovna. Vědomí neúplnosti bytí a lidského nazírání motivuje básníkovy stálé ponory do říše krásy a tušených rozkoší ducha. Množstvím inverzí, strojených přirovnání, knižních metafor a výrazů, synestézií a personifikací abstrakt dosahoval Tomeš výrazu hymnické vznešenosti směřující k přesahu smysly dostupného světa.

Tomešův zájem o vztahy tvarů i zaujetí vnitřním životem věcí předznamenává jeho rozsáhlé dílo výtvarně teoretické a historické, věnované zejména českému, ale i světovému výtvarnému umění 19. století. Eseje o literatuře a výtvarném umění předkládá výbor Slovo a tvar.

Jako editor zprostředkovával Tomeš dílo Ivana Blatného a francouzských surrealistů; na frankofonní oblast byl též soustředěn jeho zájem překladatelský. (zdroj životopisu: Slovník českých spisovatelů)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.