Ida Fink životopis

polská, 1921 - 2011

Životopis

Ida Fink (hebrejsky: אידה פינק; ‎1. listopadu 1921, Zbaraž, Polsko - 27. září 2011, Tel Aviv, Izrael) byla izraelská spisovatelka polského původu a autorka knih o holocaustu.

Narodila se v polském městě Zbaraž (dnes Ukrajina) a studovala muzikologii na konzervatoři ve Lvově. V letech 1941–1942 strávila dva roky ve zbaražském ghettu, načež se jí povedlo uprchnout za pomoci árijských dokladů. Po holocaustu se vdala a měla dceru. V roce 1957 podnikla aliju do Izraele. Usadila se v Cholonu, kde pracovala jako hudební knihovnice a tazatel v Jad Vašem. Žila v Ramat Avivu společně se svou sestrou.

Svůj první příběh sepsala roku 1971. Psala polsky a ve svých dílech se zaměřovala primárně na téma holocaustu. Ve svých dílech zmiňovala hrozné volby, které museli Židé podstupovat během nacistické nadvlády a na těžkosti, které čekaly přeživší holocaustu po válce.

O postavě Idy Fink byl izraelskou režisérkou Ruth Walk natočen dokumentární film The Garden that Floated Away. V roce 2008 natočil režisér Uri Barbaš na motivy její knihy film Jaro 1941. (zdroj životopisu: česká wikipedie)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.