Hilary Mantel životopis

britská, 1952 - 2022

Životopis

Hilary Mary Mantel CBE, rozená Thompson (6.7.1952 – 22.9.2022) byla britská spisovatelka, autorka románů, povídek a pamětí, básnířka, literární a filmová kritička. Po odloučení s otcem v jejích 11 letech přijala příjmení nevlastního otce Jacka Mantela.
Za své dílo prolínající osobní vzpomínky a historickou fikci získala několik významných literárních nominací a ocenění, byla dvojnásobnou laureátkou Man Bookerovy ceny. Oceněna byla v roce 2009 za historický román Wolf Hall a v roce 2012 za pokračování nazvané Předveďte mrtvé. Její prozaická díla byla adaptována i do jevištní podoby. Prošla řadou zaměstnání – mimo Anglie žila v Africe a v Saudské Arábii, a exotické prostředí se objevilo i v jejích knihách.

Narodila se v Glossopu v Derbyshiru jako nejstarší ze tří sourozenců a vyrostla v hadfieldském mlýně v hrabství Derbyshire. Navštěvovala římskokatolickou základní školu. Rodiče Margaret a Henry Thompsonovi byli Angličané s irskými kořeny. Po odloučení s otcem, ke kterému došlo v 11 letech, přijala příjmení nevlastního otce Jacka Mantela. Víru v boha podle svých slov ztratila natrvalo o rok později, ve 12 letech.

Po ukončení klášterní školy v Harrytownu v Romiley začala studovat v roce 1970 právo na londýnské London School of Economics. Z ní přestoupila na sheffieldskou univerzitu, kde dosáhla roku 1973 bakalářského titulu v právní vědě. Nastoupila do sociálního oddělení léčebny dlouhodobě nemocných a poté pracovala jako obchodní zástupkyně. V roce 1974 začala psát první román z prostředí francouzské revoluce, který později vyšel pod názvem A Place of Greater Safety.

V roce 1972 se provdala za geologa Geralda McEwena a o pět let později s ním odjela žít do Botswany. Čtyři roky také strávili v saúdskoarabské Džiddě, z něhož vznikla kniha vzpomínek Someone to Disturb. O okamžiku odjezdu z Džiddy hovořila jako „o nejlepším dnu svého života.“

První román začala psát už v roce 1974, pracovala na něm pět let a pak ho odložila. Vyšel až roku 1991 (A Place of Greater Safety). Jeho hlavními hrdiny byli představitelé francouzské revoluce Robespierre a Danton. Autorka tu poprvé zkoumala soukromé životy historických osobností, což je přístup, který použila i v románu Wolf Hall, za nějž roku 2009 dostala prestižní Man Bookerovu cenu.

V roce 2012 se stala první ženou a také prvním britským autorem, který obdržel prestižní cenu Man Booker Prize za pokračování historické ságy Předveďte mrtvé a současně i cenu Costa Book Award za nejlepší román i nejlepší knihu roku 2012. (zdroj životopisu: cs.wikipedia.org)

Ocenění (6)

2012 - Booker Prize - kniha Předveďte mrtvé
2012 - Costa Book Awards (Novel Award) - kniha Předveďte mrtvé
2012 - British Book Awards (UK Author of the Year) - kniha Předveďte mrtvé
2010 - British Book Awards (UK Author of the Year) - kniha Wolf Hall
2009 - Booker Prize - kniha Wolf Hall
2009 - National Book Critics Circle Award (Fiction) - kniha Wolf Hall