Džalil Mammedguluzade životopis

ázerbájdžánská, 1866 - 1932

Životopis

Džalil Mammedguluzade, rusky: Джали́л Гусейнкули оглы Мамедкулизаде́, ázerbajdžánsky: جلیل محمدقولوزاده, Cəlil Hüseynqulu oğlu Məmmədquluzadə (22.2.1866 — 4.1.1932 Baku) byl ázerbájdžánský novinář, národní buditel, satirik, dramatik, představitel kritického realismu v ázerbajdžánské literatuře. Autor dramat, črtů, povídek a fejetonů.
Narodil se ve městě Nachičevani. Jeho děd, zedník Gusejn Kuli se tam přestěhoval z Íránského Ázerbajdžánu a založil si zde rodinu. První vzdělání získal Džalilв v duchovních školách — madrase — u ve městě významných mulů, kteří vyučovali podle arabských a perských knih, bohosloveckým šarijským traktátům. V roce 1882 nastoupil do Zakvkazského učitelského semináře, do jeho tzv. tatrského oddělení, které dlouhodobě vedl vynikající veřejný činitel a osvícený pedagog, autor několika učebnic Aleksej Osipovič Čerňajevskij, který vychoval několik desítek předních činitelů ázerbajdžánské kultury.
Seminář ukončil v roce 1887 a následujících 10 let vyučoval na různých školách. Byl zastáncem unifikace literárního ázerbajdžánského jazyka. Podroboval kritice své současníky, kteří ázerbajdžánský jazyk - podle jeho mínění - zaneřádili nepotřebnými výrazy přejatými z ruštiny, perštiny a turečtiny, které zaváděly prostého čtenáře v omyl. Stal se jedním z aktivistů procesu latinizace ázerbajdžánské abecedy.
V roce 1898 se přestěhoval do Jerevanu, v roce 1903 do Tiflisu (dnes Tbilisi), kde začal pracovat v redakci místních ázerbajdžánských novin Šargi-Rus. V roce 1906 založil satirický časopis Mula Nasredin, jehož redaktorem byl přes 25 let (s přestávkami).
Od roku 1918 s manželkou pomáhal chudákům v Šuše, ona pekla chléb pro Armény a rozdávala jej v kostelích.
V roce 1920 se přestěhoval do Tiflisu, kde mu bylo nabídnuto místo v oddíle tvořícího se Revolučního výboru, což odmítl. Na konci očanské války se přestěhoval do Baku, kde zemřel na krvácení do mozku. Poslední roky životy psal paměti, které nedokončil. (zdroj životopisu: https://bit.ly/3oCZdUR)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Džalil Mammedguluzade - knihy

2008  80%Ztráta osla

Žánry autora

Literatura světová Novely

Štítky z knih

19. století islám venkov náboženský fanatismus korupce oslíci krádeže a loupeže Ázerbájdžán

Mammedguluzade je 0x v oblíbených.