Dimitrij Georgievič Filip životopis

Metropolita Dorotej, Arcibiskup Dorotej · pseudonymy

ukrajinská, 1913 - 1999

Životopis

Dimitrij se narodil v křesťanské rodině v ukrajinské obci Nankovo, v tehdejším Rakousku-Uhersku. Jeho matka brzy zemřela, a zanedlouho přišel také o otce, jenž podlehl zraněním z první světové války. Již od dětství se aktivně účastnil bohoslužeb, zpíval na kliru svatonikolajevského mužského kláštera v obci Izy.

V rodné vsi dokončil základní školu. Po ukončení "Hospodářské školy" a po vojenské službě vstoupil dne 14. srpna 1938 do kláštera. 7. července 1939, ve věku 25 let, byl postřižen na malou schimu jménem Dorotej, na počest svatomučedníka Doroteje, biskupa týrského. Další vzdělání získal v Leningradské duchovní akademii. Obhájil disertační práci a získal titul doktora teologie.

V roce 1951 moskevský patriarcha Alexij I. potvrdil autokefalitu (plnou samostatnost) pravoslavné církve v Československu. V roce 1955 se Dorotej stal biskupem prešovským. 23. října 1964 byl arcibiskup Dorotej na IV. pomístním sněmu československé pravoslavné církve zvolen představeným církve. 25. října 1964 proběhla jeho intronizace.

V letech 1973–1974 inicioval rekonstrukci chrámu Zesnutí přesvaté Bohorodice na Olšanských hřbitovech v Praze.

Vladyka Dorotej zemřel na konci roku 1999. Jeho nástupcem byl roku 2000 zvolen Nikolaj/Mikuláš. (zdroj životopisu: https://cs.wikipedia.org/wiki/Dorotej_(arcibiskup))

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.