Dhimitri Pilika životopis

albánská, 1923 - 2003

Životopis

Dhimitri Pilika ( 30. dubna 1923 , Korca -) je považován za jednoho z největších albánských učenců a nejlepšího pelasologa. Měl vynikající znalost 12 cizích jazyků, včetně 5 mrtvých jazyků, jakož i mnoha vědeckých disciplín. Narodil se v Korci 30. dubna 1923, po ukončení francouzského lycea začal studovat na univerzitě v Sieně v Itálii. Účastnil se národní války za osvobození. Po osvobození byl v roce 1945 zvolen šéfredaktorem „ Hlasu mládeže “ v Korça. Vyučoval na středních školách v Korça, Tiraně , Vlora , Gjirokastra . Byl vyznamenán dvěma zlatými medailemi a je držitelem titulu Doktor albánských dějin a jazyka na Filozofické fakultě v Praze a Hellenisticko-románských studií na Filologické fakultě v Praze. Založil a řídil „albánský seminář“, centrum albánských studií a výzkumu na pražské univerzitě, kde byl jmenován profesorem v oboru albánských disciplín.
Během svého 15letého pobytu v Praze, se zasadil o vydání monografií, rukopisů, akademických textů, slovníků, textů pro gramatiku, historii a literaturu, antologii albánských písní. Jeho dílo Albánie v zemi orlů vyšla v albánštině, angličtině, francouzštině nebo ruštině.

Sledoval vše, co souviselo s Albánií, a domů dovezl spoustu důležitých dokumentů, nebo jak tomu říkal „albanica“. Po ukončení svého působení v Praze se vrátil do své vlasti. 31. prosince 2003 zemřel v nemocnici v Tiraně. (zdroj životopisu: wikipedia)

Ocenění