Alena Křížková životopis

česká, 1975

Životopis

Nejvyšší vzdělání

* 2007. Ph.D. sociologie, Fakulta sociálních věd, Univerzita Karlova
* 2007, PhDr. sociologie, Fakulta sociálních věd, Univerzita Karlova
* 1999, Mgr., sociologie, Fakulta sociálních věd, Univerzita Karlova

Odborné zaměření

PhDr. Alena Křížková, Ph.D. je vědeckou pracovnicí a vedoucí oddělení Gender & Sociologie Sociologického ústavu AV ČR, v.v.i. Má zkušenost s vedením týmu i jako nezávislá expertka v projektech zaměřených na genderovou rovnost a analýzu a hodnocení politik. Od roku 1998 Alena Křížková vedla nebo participovala na 30 vědeckých projektech včetně sedmi projektů expertního charakteru pro Evropskou komisi. V současnosti působí jako národní expertka pro Evropskou komisi v Network of experts on employment and gender equality issues a Network of experts in gender equality, social inclusion, health and long-term care.



V roce 2009 byla oceněna Prémií Otto Wichterleho pro vynikající mladé vědecké pracovníky Akademie věd ČR.



Výzkumně se zabývá a publikuje na téma ekonomické nezávislosti žen, mzdových rozdílů, genderu v organizacích, managementu a podnikání, žen a občanství, genderu a sociálního začleňování, genderu v péči a rodinných politikách, násilí na ženách, genderu ve vědě a výzkumu atd. Publikuje vědecké články (např. European Sociological Review, Sociologický časopis/Czech Sociological Review and Transitions), kapitoly v knihách a expertní reporty na výše jmenovaná témata. Je autorkou knihy Životní strategie žen a mužů v řízení (a) podnikání (Sociologický ústav AV ČR, 2007), spoluautorkou knihy Management genderových vztahů. Postavení žen a mužů v organizaci (Management Press, 2004) a spolueditorkou knih Práce a péče: proměny „rodičovské“ v České republice a kontext rodinné politiky Evropské unie (SLON, 2008, s kapitolou Evropského komisaře Vladimíra Špidly), Mnohohlasem. Mapování ženských prostorů v České republice po roce 1989 (Sociologický ústav AV ČR, 2006) a Sexualizovaná realita pracovních vztahů (Sociologický ústav AV ČR, 2006) a dalších monografií a studií. Vyučuje kurzy o genderu a trhu práce na Karlově univerzitě v Praze.



Alena Křížková vystudovala sociologii na Fakultě sociálních věd UK v Praze a absolvovala tyto významné zahraniční stáže a studijní a výzkumné pobyty: v roce 2009 na Arizona State University, USA a University of the West of England, UK, v letech 2007 – 2008 na Oslo University, v roce 2006 na University of California, Berkeley, USA, v roce 2005 na Rutgers University, USA, v letech 2004 – 2005 Marie Curie Fellowship v IRESCO, CNRS v Paříži, v roce 2004 na McGill University, Montreal, Kanada a na Rutgers University, USA, v roce 2003 za podpory Francouzské vlády na EHESS v Paříži, v roce 2002 v rámci Reseach Training Network, EC na Université Toulouse-Le Mirail, Francie. (zdroj životopisu: www.soc.cas.cz)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.