Adam Gebrian životopis

česká, 1979

Životopis

Narodil se 9.5.1979 v Boskovicích.

Architekt, teoretik, propagátor a kritik architektury. V roce 2006 absolvoval Fakultu umění a architektury Technické univerzity v Liberci, postgraduálně studoval na Southern California Institute of Architecture (SCI-Arc) v Los Angeles (absolvoval v roce 2008). Pracoval v architektonických kancelářích Maxwan, Dominique Perrault Architecture, A69 a Bamber & Reddan. V letech 2007–2014 byl členem redakční rady časopisu Era 21. Podílel se na projektu Ostrava 2015.

Roku 2008 se dobrovolně rozhodl, že se nebude věnovat navrhování domů, ale především tomu, aby ostatní lidé brali architekturu a veřejný prostor vážně.

Od té doby za tímto účelem natáčí videa (pořady Gebrian Versus pro TV Seznam, Gebrian: PLUS/MINUS a Překvapivé stavby pro MALL.TV), rozhlasové pořady (Bourání na Radiu Wave), píše články (např. pro Respekt nebo Hospodářské noviny), přednáší, učí, moderuje, diskutuje, konzultuje, fotí, připravuje výstavy.

Za „neúnavnou publikační a diskuzní aktivitu ve veřejném prostoru směřující ke zvyšování povědomí o architektonické kultuře“ získal v roce 2015 titul Architekt roku.
Je jedním z autorů Centra architektury a městského plánování (CAMP) v Praze, který si dalo za cíl zlepšit veřejnou diskuzi o rozvoji Prahy.

Kniha Tři měsíce v Barceloně je autorovou knižní prvotinou.

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.