Watchmen: Strážci zajímavosti

Watchmen: Strážci https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/40672/bmid_watchmen-strazci-fJR-40672.jpg 5 607 75

"Quis custodiet ipsos custodes?" ptali se už latiníci. Kdo střeží ty, kdož střeží nás? Je těžké dohlédnout na ty, kteří mají moc, i když jsou to normální lidé - a co teprve když mají schopnosti, o kterých se nám ani nesnilo. V roce 1984 vyšly dva komiksy, které změnily žánr - a dodnes se fanoušci hádají, který z nich je zásadnější. V jednom hrál hlavní roli Batman a Frank Miller ho pojmenoval Návrat temného rytíře - a u druhého si Alan Moore vystačil s jediným slovem. Watchmen, tedy Strážci. Oba komiksy mají hodně společného. Oba se dívají na svět superhrdinů novým pohledem, oba ničí mýty a oba balancují na pokraji apokalypsy. Ale tam, kde Miller ještě nabízí pozitivního superhrdinu, tam už má Moore obyčejné lidi s neobyčenými schopnostmi. Lidi někdy kruté, se svými úchylkami a tajnostmi, se špínou schovanou pod maskami. Ovšem lidi velmi mocné (a v jednom případě i všemocné). Jeden z nejzásadnějších komiksů všech dob (a tohle není laciná reklama, to je fakt).... celý text

Literatura světová Komiksy Fantasy
Vydáno: , BB art , Crew
Originální název:

Watchmen , 1987


více info...

Zajímavosti (12)

Hodiny, objevující se na obálkách vydání, odpočítávají minuty do půlnoci. Jsou podobné symbolickým hodinám z Věstníku amerických vědců, které odhadují zbývající čas do světové jaderné války. Hodiny ve Watchmen ukazují jedenáct minut do půlnoci a s každým dalším vydáním série se posouvají o jednu minutu. (paulhunter)


Každé vydání (samostatná kapitola) má svůj stálý motiv, opakujícící se předmět či vzor, který je zobrazen na obálce, na první či poslední stránce (obvykle) a samozřejmě v rámci celého vydání. (paulhunter)


Nápis "Kdo bude střežit strážce?" se často objevuje v příběhu jako graffiti na zdech města New York. Zajímavé ovšem je, že nikdy není vidět celý - věta bývá zčásti zakryta objekty či oddělená panelem a v jednom případě je nedokončená sprejerem. (paulhunter)


Název Watchmen (Strážci) je odvozen z výrazu "quis custodiet ipsos custodes" neboli "Kdo bude střežit strážce?" ze Satiry VI (60 - 127 n. l.), jejíž autorem je římský básník Juvenal. (paulhunter)


Souborné vydání Watchmen je složeno z dvanácti kapitol, které byly postupně vydávány od roku 1986 v limitovaném nákladu. Obálka každé kapitoly je zároveň prvním panelem komiksu a každá kapitola má svůj nápis z klasické či populární literatury, který je i jakýmsi jejím názvem. Citát zcela na konci vždy shrnuje události, které se v konkrétním vydání udály. (paulhunter)


Dick Giordano, který pracoval pro komiksovou společnost Charlton Comics, navrhl Moorovi použít právě jejich postavy, které přešly pod DC. Moore a Gibbons však chtěli vytvořit seriózní vyprávění, ve kterém některé postavy zemřou, čímž by velice drasticky narušili svět těchto postav. Nakonec tedy vytvořili své vlastní charaktery a i přesto, že některé se volně inspirovali těmi z Charlton Comics (například Dr. Manhattan byl inspirován postavou Captain Atom; Rorschach - Question; Nite Owl - Blue Beetle), cílem bylo vytvořit takové, které jim budou pouze náhodně podobné. (paulhunter)


Jediný komiks Williama S. Burroughse s názvem "The Unspeakable Mr. Hart" byl hlavní inspirací Alana Moora při tvorbě Watchmen. Komiksový strip se objevil v britském undergroundovém časopisu Cyclops a Moora zaujal především svou opakující se symbolikou. (paulhunter)


Alan Moore chtěl pomocí Watchmen překonat vnímání komiksu jakožto média pouze pro mladistvé. (paulhunter)


Komiks Watchmen zachycuje superhrdiny jakožto skutečné lidi, kteří musí čelit etnickým a osobním problémům, depresím či chybám a kteří (až na jedinou výjimku) naprosto postrádají jakékoliv super schopnosti. Jedná se rovněž o jakousi kritiku superhrdinského pojetí. (paulhunter)


Příběh je zasazen do alternativní historie Spojených států roku 1985, kdy je země na pokraji jaderné války se Sovětským svazem. (paulhunter)


K dnešnímu dni jsou Watchmen jediným komiksem, který obdržel cenu Hugo. Zároveň je jediným na seznamu "100 nejlepších anglických románů od roku 1923 po součanost" časopisu Time z roku 2005. (paulhunter)


Podle Guinnesovy knihy rekordů jsou Watchmen nejprodávanějším komiksem všech dob s více než 2 miliony prodaných kusů. (paulhunter)


Ocenění knihy (2)

1988 - Locus Awards (Nonfiction)
1988 - Eisner Award (Best Limited Series)


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.