Vesmír v jediném atomu zajímavosti

Vesmír v jediném atomu https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/119649/vesmir-v-jedinem-ato.jpg 4 23 6

Kniha Vesmír v jediném atomu, kterou napsal Jeho Svatost, 14. dalajlama, je jedinečným srovnáním moderní vědy a techniky s buddhistickou tradicí. Dalajlama žije již mnoho let v exilu v indickém městě Dharamsala, vyhnán z Tibetu čínskou nadvládou, ale cestuje po celém světě a setkává se s vědci, učenci a filozofy i na setkáních Mysl a život, které pořádá ve svém paláci. V knížce, kterou se chystáte číst, se zamýšlí nad přínosem vědy Buddhovu učení, ale i naopak: Totiž jak by mohlo náboženství (tedy lépe řečeno tradice) obohatit tolik pragmatickou vědu. Samozřejmě dospívá k závěru, že vědci by měli sami nést odpovědnost za své objevy, že hluboce lidské vlastnosti jako soucit, láska, empatie nejdou zvážit ani změřit a přece existují… A hlavně: Věda by měla především přispívat ke zmírnění lidského utrpení a k tomu, aby lidé dospěli k všeobecnému blahu. Kniha je navíc velice poutavě napsaná, skrz na skrz člověčí, nutí nás sice k přemýšlení a hloubání, ale zároveň je i vtipná (ti, kdo o dalajlamovi něco vědí, vědí také, že má obrovský smysl pro humor). Vřele doporučujeme všem, komu není lhostejná budoucnost lidstva!... celý text

Literatura světová Duchovní literatura Náboženství
Vydáno: , Metafora
Originální název:

The Universe in a Single Atom , 2005


více info...

Zajímavosti

Zatím zde není žádná zajímavost, ale níže najdete ocenění a související novinky.


Ocenění knihy (0)

Zatím zde není žádné ocenění.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (4)

Genetické změny probíhaly v rámci přirozené evoluce zvolna po stovky a tisíce let. Evoluce lidského mozku trvala miliony roků. Pokud aktivně manipulujeme s geny, ocitáme se na hranici, kdy se snažíme o nepřirozeně rychlé změny rostlin a zvířat stejně jako našeho vlastního druhu. Tím netvrdím, že bybychom se měli k rozvoji v této oblasti obrátit zády. Chci prostě upozornit, že musíme dávat pozor na důsledky, jež s sebou tato nová oblast vědy přináší a které vyvolávají obavy.


Jde o to, že geneticky modifikované potraviny nejsou jen tak obyčejné výrobky jako třeba automobil nebo počítač. Bez ohledu na to, zda se nám to líbí nebo ne, neznáme dlouhodobé začlenění geneticky modifikovaných organismů do širšího životního prostředí. V medicíně se například zjistilo, že látka thalidomid poslouží výborně k léčení ranních nevolností těhotných žen. Nikdo ale nepředvídal, jak katastrofální důsledky bude z dlouhodobého hlediska mít na zdraví jejich dosud nenarozených dětí.


Jakýkoliv nový převratný objev ve vědě, jenž slibuje možnost komerčního využití, přitahuje ohromný zájem a investice jak z veřejného sektoru, tak od soukromých podnikatelů. Velikost vědeckého poznání a šíře technických možností jsou dnes natolik obrovské, že jediné omezení, které před námi vyvstává, je možná dáno naší nedostatečnou představivostí. Tento dosud nevídaný rozsah vědění a možností nás tak v současnosti staví do kritické pozice. Čím vyšší je úroveň poznání a moci, tím vyšší úrovně by měla dosáhnout i morální odpovědnost.


Více citátů z knihy najdete u autora.