Cesta ke štěstí

Cesta ke štěstí https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/32708/bmid_cesta-ke-stesti-gr3-32708.jpg 4 160 20

Dalajlama pomocí meditací, příběhů a setkání s buddhismem a psychologií ukazuje, jak den po dni bojovat s depresí, úzkostí, hněvem, žárlivostí nebo jen obyčejnou špatnou náladou. Největší duchovní světový vůdce se poprvé v životě spojil s psychiatrem, aby se s ním podělil o to, jak dosáhl své úžasné vyrovnanosti a jak my všichni můžeme nalézt stejný vnitřní klid. Dalajlama nám pomocí meditací, příběhů a setkání s buddhismem a psychologií ukazuje, jak den po dni bojovat s depresí, úzkostí, hněvem, žárlivostí nebo jen obyčejnou špatnou náladou. Diskutuje o vztazích, zdraví, rodině a práci, aby doložil, jak proplout náročnými životními překážkami a podržet si zdroj svého vnitřního štěstí. Kniha je založená na dvou a půl tisíci let buddhistických meditací a patřičné dávce zdravého rozumu a překračuje hranice tradic, aby pomohla čtenářům vyrovnat se s obtížemi, které jsou společné všem lidským bytostem.... celý text

Žánr:
Duchovní literatura , Filozofie , Osobní rozvoj a styl

Vydáno: , Pragma
Originální název:

The Art of Happiness , 1998


více info...

Jara.v
Jara.v
29.01.2024 5 z 5

Zajímavá kniha s otázkami západního životního stylu Dalajlamovi. Nad knihou je potřeba strávit více času a zamyslet se, jak vlastně žijeme a chováme se jeden k druhému a zda to vše máme vlastně zapotřebí. Kniha ve mě zanechala opravdu hluboký dojem a dala mi hodně odpovědí, ale také naskočilo pár otázek.

nevermore3
nevermore3
17.11.2022 4 z 5

Nevím, jestli nějakou knihu napsal přímo Dalajláma, ale mám za to že ne. Proto se k jeho myšlenkám můžeme dobrat třeba tak, že si přečteme rozhovory, které s ním vede někdo jiný. Já bych se asi ptal na jiné věci, ale jako vhled mi to přišlo zajímavé a světonázorově moc hezké. Kéž by nás lidí takto smýšlelo více.


KleaM
KleaM
21.04.2021 5 z 5

Po přečtení nejen této knihy, ale i podobných, jsem dospěla k názoru, že moderní západní psychologie více než hodně vychází z buddhismu. Toto je jedna z nejlepších knih, jaké jsem v životě četla a určitě se k ní ještě mnohokrát vrátím. Zahřeje na duši a přináší spoustu poučení a dobrých rad.

Chíra
Chíra
27.11.2020 4 z 5

Moc hezké čtení, které člověka velmi zklidní. Musím bohužel říci, že mě trochu nesedla forma rozhovoru, na druhou stranu bylo hezké pozorovat prolínání západního pohled autora a východního náboženství.

Terezulina
Terezulina
18.08.2020 5 z 5

Hezké, klidné čtení na zamyšlenou....

JanaOnd
JanaOnd
29.06.2020 5 z 5

Velmi inspirativní čtení.

rengers
rengers
27.05.2020 5 z 5

Byl jsem mile překvapen obsahem knihy, není to jen o Buddhismu, ale o psychologii člověka.
Dozvíte se spoustu věcí o sobě, jací jste, jak máte vynakládat se svými emocemi a jak se máte chovat k lidem.

MarketJay
MarketJay
23.02.2020 5 z 5

Příjemná, motivační kniha, která mi přišla pod ruku náhodou, ale v totálně správný okamžik.

Hancek
Hancek
16.11.2017

Knížka umožňuje člověku se zamyslet nad věcmi, nad kterými běžně nepřemýšlíme, uvědomit si, co je vlastně to nejdůležitější a jaký je smysl života. Je zde spousta věcí, které mi utkvěly v hlavě a umožnily mi posunout se zase o kousek dál v poznání života.

PolarBee
PolarBee
10.11.2017 3 z 5

Upřímá "zpověď". Příliš mě ale nezaujala forma knihy. Celou dobu, se mi zdálo, že se autor snaží Dalajlamu tak nějak nachytat a zároveoň si přál, aby se to nestalo. :)

Johule
Johule
21.10.2017 4 z 5

Na můj vkus tam bylo více myšlenek a zkušeností autora (Cutlera) než by mi vyhovovalo. Doufala jsem, že Dalajlama bude mít víc prostoru, než ve výsledku měl. Přesto jsem ale knihu četla v okamžiku, kdy mi padla do rozpoložení, takže jsem k plánovaným třem hvězdičkám přidala ještě jednu. Ačkoli to není zrovna životní kniha a lidem, kteří se o Dalajlamovo učení zajímají, moc nového nepřinese, za přečtení stojí. (3,5*)

vydrisek
vydrisek
15.10.2017 5 z 5

Super opravdu doporučuji...Nezapomenutelná :)

Ajinka126
Ajinka126
30.07.2017 5 z 5

Tohle je přesně ten typ duchovní / naučné literatury, která je ve své podstatě jasná a jednoduchá. Nic převratného. Přesto je to ale něco, co by si měl každý vzít za své a žít podle toho. Psané je to z ruky psychologa, takže to poskytuje i jiný pohled.

JointlieKat94
JointlieKat94
19.07.2017 4 z 5

Naprosto skvěle napsané! :) kniha téměř pro všechny. Doporučuji. ♡

Aroucaria
Aroucaria
03.09.2016 4 z 5

Povedená dvojka autorů! Báječně popsané myšlenky, které člověku dávají sílu jít dál. Jen těžko se to aplikuje v zrychlené době, v zaměstnání v korporátu a s hypotékou na krku. Každopádně "změřený" účinek meditace měl na mě dobrý vliv a často si ho připomínám.

Jezali
Jezali
25.01.2016 5 z 5

Výborná knížka pro všechny, nejen pro vyznavače buddhismu!

Nacopak
Nacopak
17.03.2015 3 z 5

Tibetská moudrost sešněrovaná pro americko evropské smýšlení.

Lampik
Lampik
31.03.2013 4 z 5

Pro ty, kteří se chtějí dozvědět něco o buddhismu a jeho filosofii: zatím jsem nenašel žádnou úžasnou knihu, kde by byly shrnuty všechny myšlenky a zodpovězeny všechny otázky. Prostě musíte přečíst více knih a sami si poskládat mozaiku. Nicméně tato kniha je jedna z těch lepších ze všech průměrných knih o buddhismu.

Korumbad
Korumbad
03.03.2013 4 z 5

Okamžitě jsem oblíbil Dalajlamové (buddhystický účení) uvažování a jeho moudra. Dost povedený se mi zda být v kombinaci s Doktorem Cutlerem, který se znaží týto poznatky, na základě svých zkušenosti z oboru, aplikovat do nebuddhystického života. Bohužel tato kliha je pouze krátkou rekapitulaci toho, co je v jiné, více obsahlejši a ještě mnohém zajímavější - Cesta ke štěstí ve strastiplném světě.

LordSnape
LordSnape
02.12.2012 3 z 5

Více než rad od Jeho svatosti, se v knize dočteme o Cutlerových případech z ordinace a různých jeho myšlenek a pocitů. Některé otázky mi přišly zvláštně položeny a některé odpovědi byly zas dle mě až příliš zkráceny. Udělal jsem si z toho obrázek, že pan doktor Cutler si z toho udělal spíše knihu svojí, než aby dal více prostoru Dalajlamovi. Jiné jeho samostatné knihy jsou více obsáhlejší a zajímavější. Zde je jen pár obecných principů, jinak nic.