V restauraci aneb Příběhy z břicha moderny zajímavosti

V restauraci aneb Příběhy z břicha moderny https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/314943/mid_v-restauraci-aneb-pribehy-z-bricha--2No-314943.jpg 4 9 9

Kniha představuje spojení kulturní historie, literatury faktu a esejisticky pojatých příběhů s románovými prvky. Autor předestírá pojem restaurace jako sociologický fenomén doby, který ilustruje zajímavými příběhy z gastronomického prostředí, v nichž vystupuje například Émile Zola, Joseph Roth, Edward Hopper nebo Robert Walser. Poučeně a s vtipem líčí také konkrétní příběhy číšníků, slavných kuchařů i samotných restauratérů, věnuje se proslulým podnikům a jejich historii, uvádí desítky proslavených pokrmů a receptů. Jeho pozornosti neuniká ani pozadí vnějšího společenského pozlátka, tj. těžká práce a špatné výdělky obsluhy, jejich různorodé slabosti a zlozvyky, jakož i negativní hygienické poměry. Přechází z jednoho kontinentu na druhý, aby zachytil vývoj a zvyky spojené s gastronomií v mnoha zemích světa.... celý text

Fejetony, eseje Literatura faktu
Vydáno: , Prostor
Originální název:

Im Restaurant. Eine Geschichte aus dem Bauch der Moderne , 2016


více info...

Zajímavosti (1)

Obálku knihy zdobí obraz "New York Restaurant", jehož autorem je americký malíř, grafik a ilustrátor Edward Hopper (1882-1967). (milamarus)


Štítky knihy

osobnosti gastronomie restaurace kulturní historie

Autorovy knížky

2016  73%V restauraci aneb Příběhy z břicha moderny