Utrpení mladého Werthera zajímavosti

Utrpení mladého Werthera https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/118482/bmid_utrpeni-mladeho-werthera-VPx-118482.jpeg 4 2224 324

Román v dopisech se odehrává se během dvou let. Mladý Werther se přestěhuje do venkovského města, kde se na plese seznámí s dívkou jménem Charotte (Lotty). Chartlotta je zasnoubená s Albertem, Werther se do ní přesto hluboce zamiluje a v dopisech popisuje utrpení z nešťastné lásky. Často dívku navštěvuje, povídají si spolu. Werther se rozhodne vstoupit do vevyslanectví, avšak nemůže na Lottu zapomenout. Udržují spolu dopisní kontakt, po čase se Werther vrací, Charlotte je už provdaná za Alberta. Začne se s ní opět stýkat a v Albertovi se probouzíá žárlivost. Werther dívce vyzná lásku. Ona je do něj podle všeho také zamilovaná, ale čest jí nedovolí zradit manžela. Werther napíše Lottě dlouhý dopis a potom za ní pošle sluhu a prosím, aby Albert zapůčil dvě zbraně.... O půlnoci se Werthher zastřeí a ráno je sluhou nalezen mrtvý. Po vydání knihy stoupl počet sebevražd, v druhém, přepracovaném vydání (1787) proto považoval Goethe za nutné umístit jako motto výstrahu pro senzitivní čtenáře: „Buď muž a nenásleduj mne!“. V díle najdeme i autobiografické prvky.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , J. Otto - Ottovo nakladatelství
Originální název:

Die Leiden des jungen Werther , 1774


více info...

Zajímavosti (5)

České vydání z roku 1999 (nakladatelství Aurora) má na obálce reprodukci obrazu "Poutník nad mořem mlh," který namaloval v roce 1818 německý malíř Caspar David Friedrich. Malíř se osobně s Goethem znal a byl jím i ve své tvrobě ovlivněn. (Dáma s hrnstjm)


Tragické vyústění románu způsobilo ve své době značné pohoršení, zároveň však zrodilo „módní“ vlnu wertherovských následovatelů – lidé chodili oblečeni jako Werther (modrý frak, žluté kalhoty, vesta). (chaera)


Šlo o velmi oblíbenou knihu Napoleona Bonaparte. (chaera)


Goethe si tímto románem získal velkou slávu, i když se od něj ve starším věku distancoval. (chaera)


Po vydání této knížky následovala vlna sebevražd. Lidé se s Wertherem ztotožňovali a nacházeli v něm sami sebe. (chaera)


Ocenění knihy (0)

Zatím zde není žádné ocenění.


Související novinky (1)

Knižní novinky (15. - 19. květen)

16.05.2017


Citáty z knihy (3)

Ať si slunce, měsíc a všechny hvězdy dělají co chtějí, já nikdy nevím, zda je noc či den, a celý svět mi mizí před očima.


Lidstvo je po čertech jednotvárné.


Že vy lidé, když o něčem hovoříte, musíte hned říci: To je pošetilé, to je moudré, to je dobré, to je zlé! A co to vlastně všechno má znamenat? Vyzkoumáte tím vnitřní pohnutky toho kterého skutku? Dokážete s určitostí dovodit příčiny, proč se stal, proč se stát musil? Kdyby tomu tak bylo, nesypali byste ty své soudy tak tuze lehce z rukávu.