Šógun zajímavosti

Šógun https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/528985/bmid_sogun-65c6943616641.jpg 5 855 855

Asijská sága série

1. díl >

Kultový historický román Jamesa Clavella rozpráva príbeh anglického kapitána Blackthorna, ktorý roku 1600 stroskotal pri pobreží Japonska a stal sa zajatcom japonských ostrovov. Hneď v prvých dňoch si uvedomuje, že sa dostal do celkom nového sveta. Keď sa stane svedkom prvej popravy či harakiri, pochopí, že pre Japoncov je čiara, ktorá oddeľuje život od smrti, tenučká ako hodváb a aj on ju môže v okamihu prekročiť. Prežíva neuveriteľné dobrodružstvá a dostáva sa do víru tých najprefíkanejších intríg, pretože v stávke je titul šóguna, ktorému sa klania celá krajina. Postupne začína chápať a rešpektovať japonské zvyky, japonský zmysel pre dôstojnosť a zdvorilosť a objavuje krásu a harmóniu japonskej kultúry. Spoznáva krutosť i lásku, vernosť aj zradu a postupne sa celkom menia jeho predstavy o náboženstve, smrti či intimite medzi mužom a ženou.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

Shogun , 1975


více info...

Zajímavosti (7)

Trailer nové adpatace:
https://1url.cz/MudUf
Kde a kdy? Disney+, 27.2.2024 (Lenka.Vílka)


Román Šógun výrazně ovlivnil znalosti západního světa o Japonské kultuře a historii a v době kdy se stal světovým bestsellerem zdvihl vlnu zájmu o ni. (Zlord Antiježíš)


Jamese Clavella k napsání Šóguna inspirovala zmínka o anglickém mořeplavci, který se stal v Japonsku samurajem, v učebnici dějepisu jeho dcery. Řeč byla o mořeplavci Williamu Adamsovi (viz. další zajímavosti). (Zlord Antiježíš)


Kniha je předlohou i pro muzikál s premiérou v roce 1990 na Broadway a dále interaktivní počítačové hry pro Macintosh a MS-DOS z roku 1989, na které autor okrajově spolupracoval. (Zlord Antiježíš)


Jméno lodi Erasmus (patron námořníků) je s největší pravděpodobností odvozeno od původního jména lodě De Liefde, holandské lodě, s kterou William Adams ztroskotal na pobřeží Japonska v roce 1600. Skutečný Erasmus byl přejmenován, aby se jeho jméno lépe hodilo ke jménům ostatních čtyř lodí, s nimiž vyplul z Holandska na expedici v roce 1598. (zdroj: http://cs.wikipedia.org) (Zlord Antiježíš)


Postava námořníka Johna Blackthornea je volně založena na osudech skutečného trosečníka, mořeplavce Williama Adamse, prvního Angličana který doplul k japonským ostrovům. (Zlord Antiježíš)


V roce 1980 byla podle románu natočena devítihodinová televizní minisérie Šógun. (Zlord Antiježíš)