Ocelové město zajímavosti

Ocelové město https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/44631/ocelove-mesto-44631.jpg 4 810 89

Mírumilovný francouzský lékař, Dr. Sarrasin, se jednoho dne od právního zástupce pana Sharpa dozví, že zdědil nepředstavitelně veliké bohatství po příbuzné indické kněžně Begumě z Gokúlu. Dlouho se však ze svého bohatství neraduje, protože se objeví ještě jeden dědic a tím je německý profesor Schultze, který Francouze považuje za podřadný národ. Po soudních sporech si však peníze rozdělí rovným dílem a každý je vloží do svého plánu. Dr. Sarrasin vybuduje v USA ve státě Oregon Francouzské Město, které by mělo být vzorem pro všechna města na světě. Je čisté, bez kriminality a žijí tam hodní lidé. Naopak profesor Schultze vybuduje nedaleko Francouzského Města svoje Ocelové Město, které je v podstatě gigantickou továrnou, vyrábějící tu nejlepší ocel, děla a různé další zbraně. Edice Podivuhodné cesty, svazek 6. Pův. franc. il. L. Benetta.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , SNDK - Státní nakladatelství dětské knihy
Originální název:

Les cent cinquante millions da la Bégume


více info...

Zajímavosti (3)

Zajímavost, text v knize (strana 152, rok 1954, 2. vydání, MF):
"Šetříme lesy, sbíráme papír! Tuto knihu si nemůžete koupit, ale můžete ji získat, odevzdáte-li do sběru 25 kg papíru." (Cusco)


V jednom svazku s tímto románem současně vyšel kratší Vernův historický příběh Vzbouřenci na lodi Bounty (Les Révoltés de la Bounty). (Luccy78)


Autorství románu je poněkud sporné, neboť je doloženo, že základem knihy byl text od jiného francouzského spisovatele dobrodružných knih André Laurieho, který Jules Verne přepracoval. (Zlord Antiježíš)