Planeta opic zajímavosti

Planeta opic https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/15783/bmid_planeta-opic-us0-15783.jpg 4 487 88

Planeta opic je vyprávěním o osudech člověka, který v daleké budoucnosti přistál na planetě obří hvězdy Betelgeuze a setkává se s civilizací a kulturou 60.–70. let 20. století, kterou zde rozvíjejí a ubíjejí myslící tvorové – opice. Střetnutí homo sapiens – pána pozemského tvorstva, s myslící opicí dovoluje autorovi rozehrát bohatou škálu humoru, ironie, škodolibosti, kousavosti i alegorie a zároveň nevybočit z rámce dobrého, napínavého dobrodružného vyprávění. Nejde však jen o čtivou, dobrou vědecko-fantasticou utopii, ale o mnohem víc, snad filosofickou povídku či „fable“ z rodu Lafontainových bajek. A možná je to příběh člověka před zrcadlem.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Československý spisovatel
Originální název:

La Planète des singes , 1963


více info...

Zajímavosti (2)

Na rozdíl od filmu se kniha odehrává na planetě v soustavě hvězdy Betelgeuze. Tato hvězda je druhou nejjasnější hvězdou Oriona, jejíž zdánlivá jasnost kolísá. Jedná se o hvězdu typu červený veleobr. Dle nejnovějších měření je vzdálenost od Země odhadována na 600 - 640 světelných let a i přes tuto vzdálenost je naším nejbližším červeným veleobrem. Odhadovaný poloměr hvězdy se uvádí jako 4,6 astronomických jednotek [AU] (AU = vzdálenost země od slunce), což odpovídá asi tisícinásobku poloměru slunce. Tato hvězda by tak dosahovala svým okrajem až k oběžné dráze Jupitera, ne Marsu, jak je uvedeno v románu. Dále je hvězda odhadem 135 000 x svítivější a až 20 x hmotnější než Slunce. (Zlord Antiježíš)


Kniha se stala inspirací film Planeta opic (1968), která si svým úspěchem vynutila pokračování Do nitra planety opic (1970). Divácký úspěch prvních dvou filmů dal vzniknout celé sérii a bylo natečeno dalších osm pokračování: Útěk z Planety opic (1971); Dobytí Planety opic (1972); Bitva o Planetu opic (1973); Zapomenuté město na Planetě opic (1974); Návrat na Planetu opic (1981); Život, svoboda a pronásledování na Planetě opic (1981); Zrada a chamtivost na Planetě opic (1981); Poznání na Planetě opic (1981).

Oblíbenost především původního filmu dala vzniknout i nepříliš povedenému seriálu a TV filmům. V roce 2001 byl natočen nepříliš povedený Remake Planety opic od slavného režiséra Tima Burtona.

V současné době se těšíme na druhý díl slibně restartované filmové série, která začala v roce 2011 filmem Zrození Planety opic, v roce 2014 pokračuje filmem Úsvit Planety opic a na rok 2016 je plánován další film. (Zlord Antiježíš)