Planeta opic přehled

Pierre Boulle

Planeta opic je vyprávěním o osudech člověka, který v daleké budoucnosti přistál na planetě obří hvězdy Betelgeuze a setkává se s civilizací a kulturou 60.–70. let 20. století, kterou zde rozvíjejí a ubíjejí myslící tvorové – opice. Střetnutí homo sapiens – pána pozemského tvorstva, s myslící opicí dovoluje autorovi rozehrát bohatou škálu humoru, ironie, škodolibosti, kousavosti i alegorie a zároveň nevybočit z rámce dobrého, napínavého dobrodružného vyprávění. Nejde však jen o čtivou, dobrou vědecko-fantasticou utopii, ale o mnohem víc, snad filosofickou povídku či „fable“ z rodu Lafontainových bajek. A možná je to příběh člověka před zrcadlem.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: 1970 , Československý spisovatel
Originální název: La Planète des singes, 1963

Co říkají o knize uživatelé?

Kniha "Planeta opic" zanechává silný dojem a nutí k zamyšlení. Příběh zkoumá vztah mezi lidmi a opicemi, přičemž se dotýká témat jako nadřazenost a evoluce. Čtenáři oceňují originalitu a myšlenkovou hloubku, i když někteří pociťují zjednodušenost. Filmová adaptace je známá, ale kniha nabízí jiný pohled, který obohacuje celkový zážitek. Mnozí čtenáři se shodují, že příběh je nadčasový a stále relevantní v dnešní společnosti. Více v komentářích.

Komu by se kniha Planeta opic mohla líbit?

• Fanoušci sci-fi literatury
  • Čtenáři, kteří hledají hluboké myšlenky
  • Milovníci filmových adaptací
  • Ti, kdo se zajímají o evoluci a etiku
  • Čtenáři, kteří ocení klasická díla

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Planeta opic. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

Gelwan
17.12.2025 audiokniha

Film jsem nikdy pořádně neviděl, nějak mě filmové zpracování nezaujalo. Ale kniha celkem šla, i když tempo vyprávění bylo dost pomalé, ale nebyly zde žádná hluchá místa. Novotného interpretace se k dílu také hodí. A zvrat na konci i když očekávaný, je také skvělý.

všech 109 komentářů

Související novinky - Planeta opic (1)

Šmírák, Omamný med a další knižní novinky (10. týden)

02.03.2025

Zfilmováno

Planeta opic (1968)

Kniha Planeta opic v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Mé knihovně236x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi