Ochráním tě zajímavosti

Ochráním tě https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/398808/bmid_ochranim-te-UNB-398808.jpeg 4 460 183

Peter May se v novém detektivním románu vrací do prostředí bestsellerové trilogie z ostrova Lewis. Manželé Niamh a Ruairidh Macfarlaneovi vlastní hebridskou luxusní oděvní značku Ranish Tweed. Když se společně vypraví na služební cestu do Paříže, Niamh se nečekaně dozví o manželově poměru s ruskou módní návrhářkou a vzápětí se stane svědkem toho, jak Ruairidh i s milenkou zahyne při výbuchu bomby. Zatímco se pařížští policisté i jejich skotští kolegové pouštějí do vyšetřování, Niamh se v žalu vrací domů na ostrov Lewis. Začne se probírat vzpomínkami na svůj život s Ruairidhem a zoufale se snaží odhalit, kdo by proti jejímu manželovi mohl něco mít. Francouzská policie mezitím vyloučí možnost teroristického útoku a místo něj se přiklání k vraždě. Hlavní podezřelé se na ostrov Lewis vydává sledovat detektivní vyšetřovatelka Sylvia Braqueová. Jedna žena se zaobírá minulostí, druhá je ponořena do vyšetřování. Obě se však postupně přibližují k nepříteli s vražednými úmysly.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , Host
Originální název:

I'll Keep You Safe , 2018


více info...

Zajímavosti (2)

Vyšlo též jako audiokniha 1.4.2019.
Čte: Jiří Dvořák a Lenka Zbranková (Lenka.Vílka)


Harris Tweed je zákonem chráněná značka ručně tkaného zboží, které se vyrábí na ostrovech Harris a Lewis na Vnějších Hebridách. Tvíd se tká z hrubé příze s cca 9 útky na centimetr, příze smí být jen z nové stříže tvrdé skotské ovčí vlny. Podmínka je rovněž, že všechny výrobní stupně se nacházejí výlučně na obou ostrovech. Tkalcovská tradice trvá na Hebridách už několik století, ze zboží se šily hlavně oděvy pro skotské pastevce. Ke značnému rozvoji výroby došlo v polovině 19. století, kdy se začaly tvídové tkaniny dodávat na lovecké a rybářské obleky. V současné době se zde výrobou tvídu stále ještě zabývá 200 tkalců (dle wiki)

Zajímavý je i název tkaniny tvíd původně zvané tvil. Kolem roku 1831 však dostal londýnský obchodník dopis od firmy Hawick, Wm. Watson & Sons, Dangerfield Mills o výrobku z jakéhosi "tweelu“. Obchodník si mylně rukopis vyložil a pochopil, že je to obchodní jméno převzaté z řeky Tweed, která protéká textilní oblastí Scottish Borders. Zboží bylo následně inzerováno jako Tweed a jméno této specifické látce už od té doby zůstalo. (ddkk)