Na západní frontě klid zajímavosti

Na západní frontě klid https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/535360/bmid_na-zapadni-fronte-klid-660841502ce85.jpg 5 8780 8780

Paulovi Bäumerovi a jeho spolužákům z gymnázia je osmnáct let a jejich další kroky nesměřují na univerzitu, ale do zákopů první světové války. Učí se krýt před střelbou, kterak rozpoznat granát od šrapnelu, jak postupovat při plynovém útoku, učí se pohřbívat své kamarády, učí se přežít. Nestudují, nečtou, nepíšou básně, nechodí na schůzky zajímá je, jestli mají dobré boty a plné břicho, protože právě to jim může uprostřed válečného pekla zachránit život.... celý text

Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: audiokniha , OneHotBook
Originální název:

Im Westen nichts Neues , 1928


Interpreti: Jaroslav Plesl
více info...

Zajímavosti (10)

Nová adaptace je označována jako "nejdražší německý film". Opět bude naznačeno u nás. A samozřejmě Netflix. (Lenka.Vílka)


Kniha je zmíněna v knize Miloše Doležala: Jako bychom dnes zemřít měli. (milamarus)


Stejnojmenný film byl natáčen koncem 70. let i v tehdejším Československu (milan.krimsky)


Na úvodní straně knihy je vždy autorovo varování/věnování/vzkaz:
"Tato kniha není ani obžalobou, ani vyznáním. Je to pouhý pokus podat zprávu o generaci, která byla zničena válkou - i když unikla jejím granátům." (chaera)


Na základě knihy byl v roce 1930 natočen stejnojmenný film, který získal Oscara. Režíroval jej Lewis Milestone. Podruhé byl román zfilmován v roce 1979 (chaera)


Nacisté veřejně pálili výtisky knihy, protože autorův popis zbytečnosti války byl pro militantní režim krajně nevhodný. (chaera)


Kniha byla v roce 1930 a 1979 zfilmována. (Šííla)


Tato kniha zvítězila v druhém ročníku ankety Lidových novin - Kniha roku - v roce 1929. (kní)


Během prvních tří let se prodalo neskutečných 3,5 milionů výtisků (vhojta)


Autor zde popisuje své vlastní zážitky z války. (vhojta)