Miláček zajímavosti

Miláček https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/129676/bmid_milacek-zx5-129676.jpg 4 1467 181

Slovo Bel-Ami – Miláček se stalo ve Francii téměř obecným pojmem pro určitý druh mužů, kteří mají suverénní schopnost okouzlovat ženy a dovedou jich využít k budování vlastní existence. Za tento obsah vděčí toto slovo ději románu. Ale jen částečně. V ,,Miláčkovi" jde totiž o víc než jen o příběh muže, jenž se pomocí žen a ložnicových scén domůže obrovské kariéry a jmění. Hrdina románu, kariérista Georges Duroy, se dostane celkem náhodou do redakce novin, založených buržoazním spekulantem Waltrem, protože noviny mohou podporovat jeho burzovní spekulace. Duroy je svědkem politických a hospodářských machinací, které se v době, kdy byl román psán, skutečně děly. Dílo je tedy autorova reakce na kolonizátorskou politiku tehdejšího ministerského předsedy Julese Féryho, který zahájil expansi Francie v Indočíně. Popisuje prodejnost novin, podvody spekulantů a bezcharakternost chlapíka, který neváhá před ničím, jen aby se vyšinul.... celý text

Zajímavosti (2)

Jako rozhlasový seriál knihu uvedl Český rozhlas na stanici Vltava: https://vltava.rozhlas.cz/guy-de-maupassant-milacek-pribeh-neodolatelneho-karieristy-s-janem-stastnym-v-8141452 (Teckovana)


V roce 2012 byla ve Velké Británii kniha zfilmována pod stejným názvem, v hlavních rolích Robert Pattinson a Uma Thurman, režie Declan Donnellan a Nick Ormerod. (chaera)


Ocenění knihy (0)

Zatím zde není žádné ocenění.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (2)

Život je jako kopec. Když stoupáte nahoru, díváte se na vrcholek a cítíte se šťastný. Ale jakmile jste nahoře, najednou vidíte cestu dolů a konec, a to je smrt. Když stoupáte, jde to pomalu, ale sestup je rychlý.


Ano, ta ničemnice mě celého rozdrobila, pomaloučku, vteřinu po vteřině dovršila dlouhé dílo zkázy na mé bytosti. A teď cítím, že umírám ve všem, co dělám. Každý krok mě k ní přibližuje, každý pohyb, každé nadechnutí jen uspíší její odpornou práci. Dýchat, spát, pít, jíst, pracovat, snít, všechno, co děláme, je vlastně umírání. Konečně i žít znamená vlastně umírat!