Lovci mamutů zajímavosti

Lovci mamutů https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/372409/bmid_lovci-mamutu-6Xm-372409.jpg 4 1939 260

"Lovci mamutů vycházejí v podobě, v jaké je dosud čtenáři neměli možnost poznat! Kniha právem patří k tomu nejlepšímu z dobrodružné literatury o pravěku, a to i v evropském měřítku. Eduard Štorch začal svou vizi pravěkého světa literárně zpracovávat před více než sto lety. Postupně ji rozvíjel, obohacoval, tvrdohlavě a odvážně ji bránil před kritiky a pochybovači. V roce 1937 ji vydal v podobě, v jaké knihu Lovci mamutů známe dodnes. Ve spolupráci s malířem Zdeňkem Burianem pak po léta hledal výtvarnou tvář dobrodružného příběhu z pradávných dob naší země. Nenápadně a takřka potají vznikala kniha, která se stala novodobou klasikou české literatury!... celý text

Zajímavosti (10)

Lovci mamutů 2 - Kopčem v nebezpečí .. vyšlo v roce 2003 v audio verzi, načetli Petr Kostka, Bronislav Poloczek ad. (lioncel)


Lovci mamutů 1 - Kopčem, strážce ohně .. vyšlo v roce 2001 v audio verzi, načetli Petr Kostka, Bronislav Poloczek ad. (lioncel)


V roce 1973 vyšlo i v audio verzi, načetl Rudolf Pellar. (lioncel)


V roce 1939 napsal Eduard Štorch pokračování Lovci mamutů ještě po pěti letech jako novoročenku, pod pseudonymem Edus Štorchus-Ciconius Troglodytus. (Dajda)


Za tento román a ostatní svá díla získal autor v roce 1948 literární cenu Boženy Němcové hlavního města Prahy. (Luccy78)


Knihu provází realistické kresby Zdeňka Buriana z roku 1954 (pérovky i barevné obrazy). (Luccy78)


Děj románu se odehrává před 20-30 tisíci lety na území Moravy a Čech.
Pouť tlupy pravěkých lidí začíná od jejich sídla na břehu Dyje u současných Dolních Věstonic až po Libeň na území dnešního hlavního města Prahy. (Luccy78)


V díle vystupují skutečné nálezy historických předmětů z doby kamenné, které jsou do děje zakomponovány. (chaera)


První stránky příběhu byly napsány v roce 1907, kdy jej Eduard Štorch vydal jako útlý svazek pod názvem Člověk diluviální. Podstatně rozšířený vyšel v roce 1918 již pod názvem Lovci mamutů. Po dalším rozšíření byla kniha vydána v roce 1937, kdy získala současnou podobu. (chaera)


Doslov napsal PhDr. Jiří Hrala, CSc. (Luccy78)