Jsou světla, která nevidíme zajímavosti

Jsou světla, která nevidíme
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/537524/bmid_jsou-svetla-ktera-nevidime-663169e9eec16.jpg 4 4136 4136

Marie-Laure prožívá s milujícím otcem, který pracuje v Muzeu přírodní historie, šťastné dětství v Paříži. Život ji však postaví před první těžkou zkoušku, když v raném věku oslepne. Tatínek jí postaví dokonalý model jejich čtvrti, aby si mohla ulice vštípit do paměti; naučí ji orientaci v cizím prostoru i čtení Braillova písma (a lásce k verneovkám). O šest let později Paříž obsadí nacisté a otec s dcerou prchají do opevněného městečka Saint-Malo, kde žije ve vysokém domě u moře Mariin samotářský prastrýc. Je ale vůbec možné najít v rozbouřené Evropě bezpečné útočiště? Zvláště když s sebou Mariin otec možná přivezl nebezpečné tajemství? V německé hornické kolonii vyrůstá spolu se sestrou nadaný sirotek Werner, toužící se vymanit z předurčeného osudu v dolech. Chce přijít na kloub všem záhadám, které jej obklopují, fascinuje jej věda, technika. Jeho talent a samozřejmost, s níž je schopen opravit každé rádio, mu zajistí místo na elitní vojenské akademii pro Hitlerjugend – stane se z něj specialista na odhalování odbojových aktivit. Werner, který si je čím dál víc vědom důsledků svých schopností, se při pátrání po nelegálních vysílačích nakonec dostává i do Saint-Malo.... celý text

Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: audiokniha , OneHotBook
Originální název:

All the Light We Cannot See , 2014


Interpreti: David Matásek , Tereza Vilišová
více info...

Zajímavosti (5)

Trailer adaptace:
https://m.youtube.com/watch?v=QdE-JvKqpBQ
Premiéra:
2.11.2023
Kde?
Netflix (Lenka.Vílka)


Minisérie Jsou světla, která nevidíme, inspirovaná románem ověnčeným Pulitzerovou cenou, vypráví příběh o mimořádně silném poutu mezi lidmi. Bezmála deset let se v něm prolínají životy slepé francouzské dívky Marie-Laure Leblancové, která za druhé světové války najde útočiště u svého strýce, a Wernera Pfenniga, výjimečného dospívajícího Němce s talentem na opravy rádií všeho druhu. Tihle dva svoji vzájemnou blízkost tají a zároveň společně hledají víru v lidstvo i naději, která umírá poslední.

Minisérii Jsou světla, která nevidíme režíroval Shawn Levy a zahráli si v ní Louis Hofmann, Lars Eidinger, Marion Bailey, Hugh Laurie, Mark Ruffalo a vycházející hvězda Aria Mia Loberti.

Na Netflixu už 2. listopadu 2023. (PetrZastávka)


Autor tuto knihu psal 10 let. (PetrZastávka)


Kniha Jsou světla, která nevidíme (All the Light We Cannot See) vyhrála GoodReads Choice Awards za rok 2014 v kategorii Best Historical Fiction (41,512 votes). (LibraryGirl)


Pulitzerova cena za rok 2015 (ciaram)