Deník Anny Frankové zajímavosti

Deník Anny Frankové https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/352211/bmid_denik-anny-frankove-PTl-352211.png 4 3333 554

Tmavovlasá dívka s plachým úsměvem. Když si ve třinácti letech začne psát deník, přemýšlivá Anna netuší, jak se její osud dramatický změní. Ocitne se s židovskými rodiči a dalšími lidmi v přísně utajené skrýši. Venku zuří 2. světová válka, ona se v deníku svěřuje vymyšlené kamarádce Kitty: upřímně, se stopami pubertálního vzdoru i zbytků dětské bezelstnosti, líčí sny, touhy a naděje…... celý text

Literatura světová Biografie a memoáry Historie
Vydáno: , Alpress
Originální název:

Het Achterhuis / Anne Frank Tagebuch , 1947


více info...

Zajímavosti (11)

Právě vychází (2019) nový překlad deníku pod názvem Zadní dům. (los)


Otec Anny deník cenzuroval, zvl. pasáže, v nichž Anna píše o něm. Většina vydání (kromě posledních) proto není zcela autentická. (los)


O smyšlené pokračování příběhu Anny Frankové se v knize Láska Anny Frankové pokusila Sharon Dogar. (D.-e.-e.-)


V době vydání knihy se spekulovalo o tom, zda je možné, aby takovou knihu napsalo čtrnáctileté nebo patnáctileté děvčátko. Někteří kritici dílo označili přímo za literární padělek. (chaera)


Při prvním vydání v r. 1947 vyšla kniha pod názvem Zadní trakt. (chaera)


Dne 3. května 1960 bylo v Amsterdamu otevřeno muzeum s názvem "Dům Anny Frankové". Muzeum přibližuje život Anny Frankové i dobu, ve které žila a zaobírá se rovněž všemi formami pronásledování a diskriminace. V domě je také možnost projít si pokoje, kde Anna Franková psala svůj deník. (chaera)


Otto Frank přežil a vrátil se do Amsterodamu. Zjistil, že jeho žena zemřela a dcery byly převezeny do Bergen-Belsenu. Ačkoliv stále doufal, že přežily, Červený kříž v červenci 1945 potvrdil, že obě zemřely. Teprve poté mu Miep Giesová dala Annin deník, který sama nečetla. Otto ho přečetl a shledal ho jako přesný a dobře napsaný záznam části jejich společného života. Protože Anna se několikrát zmiňovala, že by chtěla být spisovatelkou, Otto umožnil vydání jejího deníku. (chaera)


V roce 2010 byl deník zakázán na škole v americké Virginii kvůli "sexuálně explicitním" a "homosexuálním" tématům. (chaera)


Otec Anny se několikrát soudil, když byla kniha nařčena za padělek, resp. literární stylizaci - všechny soudy vždy vyhrál a prokázal, že jde skutečně o dílo jeho dcery. (chaera)


Anne v zápiscích zmiňuje rozhlasovou výzvu exilového člena vlády G. Bolkesteina, aby lidé schraňovaly dopisy a deníky z válečné doby. Na tuto výzvu Anne provedla autorskou revizi zápisků, deník z části přepsala, některé části upravila (změnila také skutečná jména svých spolubydlících). Jakkoliv jde tedy o soukromé a mnohdy velmi niterné zápisky, Anne vědomě doufala v pozdější veřejnou prezentaci díla. Pro první vydání deníku její otec vytvořil kompilaci původní i revidované verze. (chaera)


Kniha je zakázaná v Libanonu za příznivé vyobrazení Izraele. (MarekG)