Červený a černý zajímavosti

Červený a černý https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/129818/bmid_cerveny-a-cerny-CKu-129818.jpg 4 883 122

Příběh Juliána Sorela - ctižádostivce a učenlivého intrikána, jenž ale v rozhodujících okamžicích jedná podle diktátu srdce.

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Le Rouge et le Noir , 1830


více info...

Zajímavosti (2)

Předlohou pro postavu Juliena Sorela byl skutečný případ, který začal v Brangues. Místní chlapec Antoine Berthet byl synem chudých rodičů. Farář si povšiml chlapcovy inteligence a poslal jej do semináře. Berthet studia ze zdravotních důvodů ukončil a stal se vychovatelem v rodině starosty Michouda. Když vešel ve známost jeho milostný vztah s paní domu, musel místo opustit. Roku 1826 nastoupil jako učitel do šlechtické rodiny Cordonů (dnešní správní území Brégnier-Cordon), kde svedl jejich dceru. Cordonovi kontaktovali Berthetova předchozího zaměstnavatele a byli konfrontováni s celou pravdou. Antoine Berthet byl znovu propuštěn v době, kdy mířil ke špičce společenského žebříčku a bylo jasné, že už k ní nikdy nevystoupá. Tento výbušný, ale velmi inteligentní mladík se považoval za oběť. Vrátil se do rodiště a v době bohoslužeb, které vedl pastor Mass, vnikl do kostela a paní Michoudovou zastřelil. V prosinci 1827 se konal soud. Popraven byl 23. února 1828. Ve francouzké literatuře je případ známý jako L'affaire Berthet - aféra Berthet. (Vesmich)


Název knihy je odvozen od rozhodování hlavního hrdiny mezi vojenskou kariérou, kde by byl oděn do červené francouzské uniformy a životem duchovního, kde by nosil černou kněžskou sutanu. (chaera)


Ocenění knihy (0)

Zatím zde není žádné ocenění.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.