Armance / Lamiela

Armance / Lamiela https://www.databazeknih.cz/img/books/74_/74991/armance-lamiela-74991.jpg 3 7 2

Kniha umožňuje čtenáři zajímavý pohled na tvůrčí vývoj a růst uměleckého mistrovství vynikajícího spisovatele, neboť obsahuje jeho první román (Armance) a zlomek nedokončeného románu posledního (Lamiela). Mistrný zpodobitel lidských vášní a jejich konfliktů činí i tady osou děje složité a nevšední citové vztahy ženy a muže a hlavními hrdinkami ženy vášnivé a hrdé.... celý text

Přidat komentář

JankoStirbey
07.02.2023 4 z 5

Armance. Po prvých päťdesiatich stranách sa ma zmocnila doslova zúrivosť. Znovu príbeh o dvoch príliš vznešených komplikovaných dušiach, ktoré sa "obchádzajú". Posledných desať strán vo mne zanechalo neskutočný smútok. Neviem čím si mám tento zážitok vysvetliť. Sú príbehy, ktoré čitateľa obídu, pretože sú jeho osobnosti vzdialené a sú príbehy, v ktorých vidí čriepky svojho bytia. Tieto čriepky potom vyvolajú silný zážitok v rôznych smeroch. Príbeh Armance nie je výnimočný vlastne ničím, len mojim precítením. Lamiela. Toto nedokončené dielo mi pripomenulo Sestričku Carrie. Je však cítiť, že je nedokončené, škoda. Politicko-dejinný aspekt som nevnímal, od toho si postupne odvykám, aj tak sa stále točíme v rovnakom kruhu. (Komentár pre mňa slúži aj ako priestor pre osobné postrehy, preto prosím o zhovievavosť.)

sika444
22.04.2020 5 z 5

Dva romány, dva způsoby zpracování látky. Oba spojuje téma: Co je to láska? Oktávius a Armance se utápějí ve svých představách, obavách, zásadách. Lamiela hledá, ovšem v zapouzdřen do sebe samé. Stendhal se pokusil osahat lidské nitro a prozkoumat jeho kouty. Nejlepší však je, že se to vše odehrává na pozadí dějin, společenských proměn a otřesů po restauraci monarchie (případně červencové revoluci 1830). Společenská hierarchie a role, do nichž jednotliví členové vysoké společnosti museli vplouvat, jsou samostatným tématem obou románů. Pozoruhodné.


Část díla

Autorovy další knížky

Stendhal (p)
francouzská, 1783 - 1842
1961  73%Červený a černý
1969  74%Kartouza parmská
1988  72%Lucien Leuwen
1964  73%Římské procházky
1961  66%Armance / Lamiela

Kniha Armance / Lamiela je v

Právě čtených1x
Přečtených9x
Doporučených1x
Knihotéce16x
Chystám se číst2x