Zvedněte kotvy, vyrážíme!

recenze

Ostrovy bohů (2023) 3 z 5 / strana394
Ostrovy bohů

Tato kniha nás přenese do světa, kde před pěti sty a jedním rokem se po Zemi s lidmi procházeli i Bohové. Každá země měla svého vlastního Boha, kterého uctívala, modlila se k němu, dávala mu dary, oběti. Bohužel jeden Bůh – Macean si chtěl nárokovat ještě jiné území a rozpoutal válku. Dopadlo to tragicky, jak pro lidi, krajinu, tak pro Bohy. Král Anselm učinil svou největší oběť, vzal si svůj život, aby mohl posílit Bohyni Bariccu, která pak Maceana spoutala do věčného spánku. Náš příběh začíná o 500 let později, ve většině zemích se lidi od Bohů odvrátili, ale země Mellacea ne. Zelené sestry se snaží vrátit víru, aby se Macean mohl konečně osvobodit a chodit po Zemi jako kdysi. V ten samý moment se námořnice Selly, knihomol Keegan a alinorský princ snaží dostat na Ostrovy bohů, kde princ učiní svou oběť a dodá Baricce potřebou víru a sílu a zabrání tak válce. Jenže bohužel plavba na Ostrovy je nebezpečná, zvlášť když vás pronásleduje dívka, která vás chce zabít..

A tak společně se Selly, Leandrem a Keeganem budeme zažívat divokost a rozbouřenost moře, budeme utíkat před mafiánským gangem, procházet se po přístavu a poznávat magii duchů. Právě magie je v tomto příběhu jedinečná. Každý, kdo umí čarovat má na hřbetech ruky zelené čáry, různě zapletené podle toho, jaký živel nejvíce ovládá (voda, vzduch, oheň) Ale magie k vám neproudí jen tak zadarmo, duchům musíte něco obětovat, darovat a oni vám na oplátku s magiií pomohou. Duchové jsou ale nevyzpytatelní, nesmíte jim poroučet, ale žádat je, prosit je, navést je, aby udělali to, co vy chcete.

Selly je skvělá mladá slečna, která v jednu chvíli přišla bohužel o všechno... Je silná, odvážná a odhodlaná. A má v sobě něco výjimečného. To ale budeme muset zjistit asi až v druhém díle. Leander je vysoko postavený, má mimořádné schopnosti a v magii je hodně silný. Ale je vidět, že se v něm skrývá něco víc. Keegan je knihomol celým tělem i duší. Na tuto nebezpečnou výpravu se dostal omylem, ale jeho logické uvažování a chladná hlava jim nejedenkrát pomohla dostat se do bezpečí.

Nejdřív jsem měla docela velký problém se začíst. Nový fantasy svět, seznamujeme se s historií, fungováním světa a novými postavami. Ale postupem času děj začal nabírat na obrátkách, a nakonec se to četlo skvěle. Autorka umí výborně popsat námořní prostředí. Atmosféra na palubě na vás přímo šplíchá, cítíte vlny, oceán a společně s posádkou upravujete plachty a měníte kurz. Máme zde i krátké kapitoly, které střídají pohledy postav v těch nejvíc napínavých momentech, takže vás to nutí číst dál. Samozřejmě dopadlo to jinak, než jsem chtěla, jsem krapet naštvaná. Ale zároveň jsem zvědavá na další díl.

Knížku bych doporučila všem, kteří si na chvíli potřebují odpočinout od složitých fantasy příběhů nebo začínajícím čtenářům young adult knih. Nejlepší by bylo číst knihu v létě někde na pláži u moře.

Hodnocení: 3,7/5

Moc děkuju nakladatelství Albatros za zaslání knihy
IG: @strana394

Komentáře (0)

Přidat komentář