Ztracený rok.

recenze

Ztracený rok (2023) 5 z 5 / bajub
Ztracený rok

Víte, jak říkám, že do každé dospělé ruky patří nejedna dětská kniha? Tak o Ztraceném roku to platí dvojnásob!

Třináctiletý Matthew je doma v podstatě uvězněn během covidové pandémie, protože maminka k nim přestěhuje stoletou prababičku. Nemůže se tedy s nikým vídat, aby prabábinku ochránili, navíc táta je pracovně ve Francii a vrátit se jen tak nemůže - USA má uzavřené hranice.

Matthew sice chápe nové uspořádání domácnosti, to ale neznamená, že svou společenskou izolací netrpí, doma se mezi ním a mámou stupňuje napětí, hádky jsou na denním pořádku.

Pak ovšem dostane za úkol uspořádat krabice, s nimiž se k nim prabábika přistěhovala. Objeví v nich fotografii dvou holčiček, kdy jednou z nich je právě prababička. Ta se o své minulosti ale odmítá bavit - jediné, co o ní ví, je, že jako dívka utekla z Ukrajiny. Pak ale Matthewa nechá nahlédnout do svých deníků, dopisů a nakonec i svého nitra...

Ano, příběh se odehrává ve dvou časových rovinách - první v roce 2020 v USA, kdy svět zasáhl covid, druhá v roce 1933 - častečně na Ukrajině, částečně v USA, kdy osud tří ukrajinských sestřenic propojí a zároveň rozdělí hladomor, který na Ukrajině uměle vyvolal Stalin v 30. letech a který měl miliony obětí.

Jako takhle, je o mně veřejně známo, že jsem v podstatě profesionální plačka, ale věřím, že tenhle příběh chytí za srdce opravdu každého. Přiznám se bez mučení, jsem obětovala zbytky spánku, protože jsem potřebovala vědět, jak to s Milou, Naďou a Helenou dopadne, a ronila pro ně slzy pod peřinou... O hladomoru jsem sice věděla, navíc jsem o něm četla poměrně detailně v Evropance, ale ten dětský pohled je pro mě vždycky emočně náročnější (a to nezmiňuji, že si do příběhů vždycky projektuji naši rodinu).

Ztracený rok tohle temné období dějin zpracovává velmi přístupně, citlivě, postavy jsou lidské, naprosto uvěřitelné. A je to čtivé přesně tak, jak si u dětských knih přejete, aby byly.

Autorka skrz své postavy ukazuje, jak lidé snadno podléhají manipulaci, jak je potřeba ověřovat si informace, jak i se světovým děním umí pořádně zacloumat svět dezinformací.

Asi už je vám jasné, co byste si měli v nejbližších dnech přečíst, že jo?

Komentáře (0)

Přidat komentář