Zrádce

recenze

Zrada Bílé růže (2022) 4 z 5 / Kikina182
Zrada Bílé růže

Když bylo Natálii sedm, uprchli s ní rodiče do Německa ve snaze uniknout Stalinově despotické vládě. Netrvá však dlouho a jakákoli naděje na lepší život mizí v nenávratnu, když se k vládě dostane Adolf Hitler. Když se v roce 1942 začnou v Mnichově objevovat letáky upozorňující na zločiny, které nacisté spáchali na židech, je Natálie odhodlaná se k odboji přidat. A to i přesto, že může přijít o všechno, včetně vlastního života.

Příběh je napsaný v ich-formě z pohledu hlavní hrdinky Natálie. Autorovi se skrz styl psaní, který je hodně popisný, podařilo vyzdvihnout hrůzu nahánějící atmosféru tehdejší doby a zapůsobit po emotivní stránce. Kniha se tak z hlediska stylu psaní četla skvěle.

Ačkoli je příběh, který kniha nabízí opravdu zajímavý a vyzařuje z něj skvělá atmosféra, je na něm pár věcí, které mi úplně nesedly.

V první řadě je to jeho délka. Oceňuji, že se autor snažil všechno popsat co nejdůkladněji a poskytnout tak čtenáři celkový obrázek, ale některé části byly na můj vkus dost protahované a u jiných mi přišlo, že kdyby v knize nebyly, nic by se nestalo. Spíš by některé pasáže nebyly nudné.

Přiznávám, že nejsem expert na druhou světovou válku, ale z hlediska obyčejného čtenáře, který má o ní jen základní znalosti mi některé scény přišly nereálné. Některé věci byly pro hlavní hrdinku až příliš snadné a nevěřila jsem, že by to šlo tak jednoduše. Možná tak u jedné věci, ale tady jich bylo mnohem víc než jen jedna.

Na popisu hlavní hrdinky si dal autor opravdu záležet. V knize je vylíčen její příběh, její vlastnosti a emoce i to, jak se v průběhu jejího života lehce pozměňovala její povaha. S ostatními postavami je to trochu horší. Některé jsou popsány detailněji, jiné méně, ale i když se dá předpokládat, že nebudou mít takovou hloubku jako hlavní hrdinka, tak mi u většiny přišel jejich popis spíše povrchový.

Zrada bílé růže je skvělá kniha, ale některé věci mi zkrátka nesedí. Navíc jsem od autora četla už knihu Ochutnávačka, ze které jsem byla absolutně nadšená a tak vím, že autor umí psát líp. S větším důrazem na detail a spádem. Avšak i tahle kniha je povedená a tak ji můžu doporučit.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Alpress.

Komentáře (0)

Přidat komentář