Zrada Bílé růže

Zrada Bílé růže https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/490721/bmid_zrada-bile-ruze-EtY-490721.jpg 4 23 23

Když bylo Natálii sedm, uprchla s rodiči před Stalinovou krutovládou do Německa. Iluze o svobodném životě se však rozplyne, když se k moci dostává Hitler. V létě 1942 se v Mnichově začnou objevovat letáky poukazující na zločiny nacistů vůči Židům. Natálie ví, kdo za nimi stojí, a neváhá se k odboji přidat, přestože jí hrozí nebezpečí i od těch, kterým důvěřuje nejvíc.... celý text

Literatura světová Pro ženy Historické romány
Vydáno: , Alpress
Originální název:

The Traitor , 2020


více info...

Přidat komentář

kalinka99
13.01.2024 5 z 5

Mám ráda tohoto autora. Umí si skvěle poradit s tématem, které je založeno na základě skutečných událostí a to posouvá příběh ještě výš.

čef
01.07.2023 5 z 5

Odboj proti nacismu v době 2. světové války přímo v Německu kupodivu existoval, i když početně slabý a nenásilný, leccos přece jen dokázal. V této knize se autor zabývá osudy jedné ze skupin na základě popisu života fiktivní osoby. Příběh je určitě zajímavý, ale také zaujmou podložené informace o osudu většiny postav z odbojové skupiny. Mě kniha resp. existence odpůrců Hitlera v Německu překvapila a doporučuji ji k seznámení dalším.


Raislin
21.03.2023 4 z 5

Čtivá kniha. Příběh z druhé světové války z Německa. Nebyl to úplně šálek mé kávy, ale i tak jsem ráda, že jsem si knihu přečetla.

Knihomolka97
27.06.2022 5 z 5

Já určitě doporučuji. :)

orinka3
26.06.2022 1 z 5

Tedy, nevím, jak si druhou světovou v Evropě představují Američani, ale dobře vím co znamená, když se řekne "představuje si to jak Hurvínek válku". Hurvínek je v tomto případě autor této knihy. Jak autor líčí konspirativní schůzky a duševní pochody spiklenců, je dost neuvěřitelné. Tak to určitě být nemohlo, vždyť on z nich udělal hlupáčky. Někdy to bylo skoro směšné - odbojová organizace Bílá růže jako spolek naivních dětí, které si představovaly, že jejich letáky zastaví válku. Děti si hrály na hrdiny. A Natálie s Lisou, dvě ze skupiny, se chovají až nesmyslně. Co říct na to, že vytištěné letáky chtěly roznést v jiném městě, házet v obálkách do vytipovaných adres? Co od toho mohly čekat? Všecko se přece dalo použít proti nim, zkonfrontovat je s adresáty. A kontrola ve vlaku musel být na hlavu padlá, když jí nebyla podezřelá váha kufru s dívčím prádélkem. Boj Lisy s esesákem v temném průchodu, to tedy bylo něco. Hrdinské výkřiky o spravedlnosti se vyskytovaly v každé kapitole několikrát. Já už nevím, co bych ještě uvedla jako příklad, že celá kniha je děsná kýčovitá červená knihovna v kulisách války. Určitě by šlo využít dějiny k sepsání románu, ve kterém by se hrdinové obešli bez vlasteneckých frází a nemotorných dialogů. Takhle je to jak ochotnické divadlo s velice špatnou hrou a dřevěnými herci. Ještěže jsem to nekoupila, ale můžu to vrátit knihovně.

zuzana2599
06.06.2022 5 z 5

Čtu ráda knihy tohoto amerického autora. Píše zejména historické romány a ty já mám ve velké oblibě. Takže Zrada Bílé růže je moje třetí knížka od V.S. Alexandera.
Příběh Natálie, jejíž rodina uprchla z Ruska před krutovládou Stalina, se odehrává ve válečném Německu. Studentka Natálie nechce jen bezradně přihlížet tomu, co se v její nové domovině odehrává a zapojí se do odboje proti Hitlerovi. Riskuje rodinu, život...
Skvěle napsaný příběh a jako třešnička na dortu působí fakt, že Bílá růže a její členové skutečně existovali, a za svou vlast dokonce zemřeli. Na konci knihy si čtenář může dokonce přečíst letáky Bílé růže. Na knize se mi mimo jiné líbí její autentičnost a to, že dnes už vím, kdo byli sourozenci Sophie a Hans Schollovi ! Hrdinové !!

Štítky knihy

stalinismus pro ženy fašismus Německo protifašistický odboj

Autorovy další knížky

V. S. Alexander
americká, 1971
2018  81%Ochutnávačka
2017  83%Dívky od svaté Magdalény
2019  75%Vzdor
2022  83%Zrada Bílé růže