Zlodějka knih aneb. jak se v povinné četbě objevil klenot

recenze

Zlodějka knih (2009) 5 z 5 / Boothomilka
Zlodějka knih

Jako první věc bych chtěla poděkovat našim učitelům, co tuhle knížku přidali do seznamu povinné četby k maturitě, protože bych ji snad úplně minula. Příběh pojednává o německé dívce Liesel, a jejím životu po té co se ocitne na Himmelstraße. Je vyprávěný z pozice samotné Smrti, která ho nijak nedramatizuje, ale o to více působí syrověji a věrohodněji.
Zlodějka knih je silná, dovolím si říct, že určitým způsobem jiná než ostatní knihy vyprávějící o válce a holocaustu. Ať už za to vyprávění z pohledu Smrti nebo naprosto geniální a barvité popisy pocitů postav a jejich niterného prožívání. Příjemné jsou i opakující se motivy barev a oblohy, co Smrt dodávají i jakousi osobnost.
Knížku jsem si užila v audio verzi, kterou taky s čistým svědomím můžu doporučit, ale určitě bych si ji chtěla přečíst i jednou normálně.
Na závěr bych jen dodala, že jestli váháte, zda se do Zlodějky knih vrhnout, udělejte to. Nezalekněte se trošku pomalejšího začátku, slibuju že jak se děj trošičku rozvine, budete u něj sedět jak přibití. A jestli tuhle recenzi čtou nějací maturanti, vykašlete se na velký počet stran, tuhle knížku jen tak nezapomenete a alespoň pro mě je jednou z těch co si teď absolutně přeju vytáhnout.


Zlodějka knih Zlodějka knih Markus Zusak

Mladý australský autor sepsal silný, zajímavý a neobyčejně čtivý příběh. Jeho vypravěčem učinil Smrt. Smrt je zdánlivě nezúčastněný divák, s dokonalým odstupem, s osobitou perspektivou; má všechny předpoklady pro to být svědkem a... více


Komentáře (0)

Přidat komentář