Zklamání

recenze

Listopád (2021) 2 z 5 / bradovav
Listopád

Obálka: 5*
Hlavní postavy: 3*
Děj: 2*

Moc děkuji @knihaopate za možnost zapojit se do štafety i za její trpělivost.

Morštajnová - jméno, které je poslední týden všude skloňované z důvodu vydání nové knihy. Listopád je první knihou, kterou jsem od autorky četla a bohužel mě kniha nesedla.

Mám takovou zvláštnost, úchylku či specialitku (říkejte tomu, jak uznáte za vhodné) a tou je, že když jdu číst knihu, nečtu si její anotaci, hodnocení a recenze. Chci být překvapena, zaskočena.

Bohužel v případě Listopádu se mi toto vymstilo. Od poloviny knihy jsem přemýšlela, jestli jsem blázen já, nebo autorka - vždyť v letech 2000 a dál se v naší zemi takto nikdo nechoval. Svou neznalost dystopického záměru jsem záhy zjistila a adaptovala se. I tak mě ovšem kniha neohromila.

Problém mi dělala i orientace v kapitolách, kdy Maja a Magda můj mnohdy unavený mozek zaměňoval.

Určitě je smutné téma odebírání dětí od rodičů a věřím, že někde na světě se tyto zrůdnosti dosud dějí, proto vnímám poselství této knihy, která na tyto aktivity upozorňuje.

V závěru knihy bych uvítala větší rozpracování vzniku nového vztahu Maji a tím by podle mě tato postava získala větší sympatie čtenářů.

Kniha obsahuje mnohdy velmi zdlouhavé popisy politického dění, které mohou čtenáře uspávat a místy mohou ubrat na čtivosti.

Celkově se jedná o příběh, který má zajímavou myšlenku vykreslenou na barvitě podané historické etapě okořeněné prvky dystopie.

Mé celkové hodnocení: 3* z 5*

Velké doporučeni! Přečíst anotaci než začnete číst :)


Listopád Listopád Alena Mornštajnová

Zeptali jste se někdy sami sebe, jaký by asi byl váš život, kdyby to v listopadu 1989 dopadlo všechno úplně jinak? Jaké by asi byly naše osudy, kdyby komunismus neskončil a my bychom zůstali za železnou oponou oddělující nás od s... více


Komentáře (0)

Přidat komentář