Život na konci 16.století

recenze

Černý oheň z Byzance (2020) 3 z 5 / knihovnička007
Černý oheň z Byzance

Jako historickou knihu toto moc nevidím... :(

Autor nás zavede do konce 16.století, kdy Anglii vládne Alžběta I. - ta hledá možnosti jak oddálit blížící se válku se Španělskem. Thomass Dallam se dostává se svými samočinně hrajícími varhanami na loď Hectora-na anglickou misi, která má Anglii zajistit přízeň sultána Mehmeda proti Španělům. Zároveň dostane od královny další úkol...

Kniha se nečetla špatně, ale...
1.) docela jsem měla problém si zapamatovat, co se dělo v předcházejících kapitolách, protože Anglie byla v menším poměru kapitol. Když jsem se ke čtení vrátila, jen ztěží jsem si vzpomínala, co se vlastně předtím stalo, protože mezitím uplynuly třeba 3-4 kapitoly.
2.) na můj vkus byl román dost rozvláčný. Autor zde zakomponoval tolik věcí, tolik maličkostí, ale některé věci mi zde zase trošku chyběly. Myslím, že by stačilo tak o 100 stránek méně a nic by se nestalo.
3.) o historický román se vlastně ani moc nejedná. Líbí se mi autorům doslov na konci knihy, kde je spousta věcí vysvětlených. Autor se opírá o základní fakta (jména vládců, Dallama), ale to je tak vše. Moc se mi ale líbilo, jak do příběhu zakomponoval i Williama Shakespeara a Alžbětinu návštěvu hry.
4.) autor se snažil o akci, kterou jsem mu moc nevěřila. Autor se chtěl zřejmě vydat směrem "co kdyby", ale za mne... Přišlo mi to celé takové nepravděpodobné, nevěrohodné. A navíc ta neuvěřitelná spousta náhod, že hned narazí na člověka, který ví...
5.) připadalo mi to jako taková hezká odpočinková pohádka pro dospělé.
6.) a ohledně Alžběty-proč v celé knize nezazněla ani jedna zmínka o Robert Dudleym, který byl milencem Alžběty?

Nebylo to špatné čtení, ale kromě varhan jsem se nic moc nedozvěděla a to je na 400 stran poměrně málo :(

Komentáře (0)

Přidat komentář