Živí mají vždycky naději

recenze

Modlitba za mlčení (2015) 5 z 5 / Jack333
Modlitba za mlčení

Škoda jen, že někdy zmizí tak rychle. Člověk doufá, že něčemu zabrání, vyhne se mu nějaká katastrofa, a přesto je období, kdy všechno končí stejně – nezdarem!

Náčelnice z městečka Painters Mill to zná ve své profesi často. V minulosti se jí podařilo oprostit se od jejího amišského původu, který se jí přesto skoro denně dotýká, a dnes má řešit případ, ke kterému cítí obavy. Jedná se o smrt sedmičlenné rodiny Plankových, kteří jsou nalezeni zavražděni na jejich farmě.

S vraždami se umí vyrovnat, ale se surovým mučením a pohlavním zneužitím dvou jejich dcer těžko. Navíc jsou nalezeny i videonahrávky, které nejspíš někdo pak prodával. Kdo může být tohohle schopný? Podaří se Kate Burkholderové chytit vraha dříve, než třeba bude pokračovat? Proč jí připadá, že už se tady něco podobného v minulosti stalo? Byl někdo potrestán?

Linda Castillo znovu stvořila boží příběh, který mě nenudil, i když jsem v něm nezažil zase tolik napětí. Divné! Ano, mírně mi vadilo, že části knihy jsou vedené jako deníkové záznamy oběti, na druhou stranu to román obohatilo a více to čtenáře zmátlo. Pozitivně hodnotím i epizodní linku s nevyléčitelným policistou Tomasettim, kdy mezi hlavní postavou a jím je cítit to jiskření i určitý strach z podlehnutí chtíče.

Pojďte zkusit zajet do amerického městečka, kde nemají rádi novinky 21. století a ženy jsou vedeni muži, ale mějte se na pozoru – někde číhají oni! Dívají se a čekají na správnou příležitost, kdy si vás unesou…

*
Čte: „22. září. Přišel k mému oknu! Měla jsem takovou radost, i když bych neměla. Vyklouzla jsem ven, koupili jsme si víno. Pak mě vzal k Mlynářovu rybníku. Dívali jsme se na hvězdy a on mi dal první lekci o vínu. Láhev byla v hezkém proutěném obalu a přivezli ji až z Itálie! Je tak vzdělaný. Později jsme se milovali Pověděla jsem mu, že se za něj chci vdát. Že o nás chci říct rodičům. Trochu se zlobil, říkal mi, že to nepochopí. Ale já potřebuji jejich požehnání, i kdybych měla opustit církev. Opravdu nevím, co mám dělat!“ T. J. Vzdychne. „Ježíši. Chudák holka.“
*

Komentáře (0)

Přidat komentář