Zimní bouře

recenze

Zimní bouře (2024) 4 z 5 / Rasttea
Zimní bouře

Děkuji Albatros Media za poskytnutí recenzního výtisku. Do ruky se mi dostal druhý díl série z pera Karen Swan. Bylo pro mě překvapením, že se nejedná o druhý díl ve smyslu slova, jak jej můžeme vnímat, a tedy navázání děje příběhu Effie a lorda Sholta. V tomto díle sledujeme osudy hlavní postavy, kterou je tentokrát Mhairi MacKinnonová v časové ose těsně před dějem prvního dílu, paralelně odvíjejícího se prvního dílu, tentokráte nezúčastněnýma očima Mhairi a následným dějem po událostech navazujících na odjezd původních obyvatel St. Kildy. Bude Mhairi schopná naplnit své touhy? Vzbouřit se svému osudu? Bojovat nejen o svůj život, zvyknout si na jiný, než ostrovní život a hlavně, udrží vlastně dvě velká tajemství ve prospěch jejího vyvoleného, aby mohla konečně žít život bez obav a naplněný láskou?
Nad všemi těmi otázkami autorka určitě trávila hodně času. Není od věci, že v poděkování se autorka vyzpovídala, že dospět ke konečné fázi, v jaké ji čtenář obdrží, nebyla cesta jednoduchá, a že se trápila. Osobně by mi vůbec nevadilo, kdyby se dál věnovala osudu Effie a lorda Sholta, jelikož mi při čtení prvního dílu přirostli k srdci. U druhého dílu jsem neměla problém s hlavní postavou Mhairi, zato jsem se nijak neztotožnila s oběma jejími rivaly v souboji o její lásku. Čtenář, ke kterému se kniha dostane, aniž četl první díl, nebude mít problém vnímat toto jako osamocený příběh, protože zmínky událostí prvního dílu a nitky, jimiž jsou v příběhu události provázány, mají dávat hlavně smysl čtenářům prvního dílu. A tady působily jako příjemné „flashbacky“ a jemné připomenutí událostí a fungují, což je jen dobře.
Oceňuji, že se kniha četla příjemně a rychle. Netradičně tvrdší papír, na kterém kniha byla vytištěna, připomíná přírodní, hrubý, tvrdý a syrový styl života na skotském ostrově. Autorka zajisté trávila spoustu času průzkumem ostrovních zvyklostí a stylu života a práce na Hebridech ve 30. letech 20. století. Toto byly zatím dvě díla chystané pětidílné série Divoký ostrov, který se každý bude zřejmě věnovat jiné hlavní představitelce, kdy jsou jejich příběhy lehce provázány, a zároveň bude mít čtenář náhled na události přesídlení původních obyvatel St. Kildy na skotskou pevninu z úhlů pohledu různých postav. To pro autorku zajisté představuje nutnost silných základních stavebních kamenů, co se týče příběhových linek. Otevřený konec se mi zdál, v tomto případě, uspěchaný a tak jako se autorka přiznala, že k hlavním hrdinům druhého dílu si musela najít cestu, já jsem si bohužel, na rozdíl od prvního dílu, k hlavní hrdince a jejím životním volbám cestu zas tak úplně nenašla. To ovšem neznamená, že bych s ní v hloubi srdce nesoucítila. Naopak jsem doufala v nejlepší možné rozuzlení jejího příběhu. A protože styl, jakým autorka příběh zvolila vést, mě několikrát dokázal překvapit, z hodnocení strhnu pouze jednu hvězdičku.

Komentáře (0)

Přidat komentář