Železná vdova by Nikola

recenze

Železná vdova (2022) 3 z 5 / obedova.pauza
Železná vdova

"Pokud se narodíte jako dívka v Chua-sijské říši máte jen dvě možnosti...vdát se a být vzornou manželkou nebo vstoupit do armády a doufat v rychlou smrt..."

Wu Ce-tchien se rozhodla pro druhou možnost. Jen s nepatrným rozdílem. Ona v rychlou smrt nedoufá, ona ji hodlá přinést všem, kteří jsou zodpovědní za smrt její sestry a mnoha dalších dívek. Ty jsou prodávány svými vlastními rodinami jako dobytek. Určené jen k tomu, aby posloužily jako jakési "baterie" v armádních strojích zvaných kukly.

Zajetý řád se bortí a z popela jako Fénix povstává Wu...teď už však není ptákem polapeným v kleci. Nyní je "ŽELEZNOU VDOVOU" a její nově nabité postavení s sebou nese nejen obrovskou moc, ale také zodpovědnost...dokáže mladé děvče z chudé vesničky v pohraničí unést její tíhu? Nebo se sama promění v popel, který rozfouká vítr?

Železná vdova je kniha, se kterou jsem po celou dobu jejího čtení dost "bojovala"...respektive jsem bojovala s postavou hlavní protagonistky. Girl power je totiž hrozně super věc, ale nic se nemá přehánět. A tak mě věčně vzpurná a za každou cenu přehnaně kousavá Wu místy doháněla k šílenství. Jako celek ovšem knihu hodnotím kladně. V závěru mi málem ukápla i slza (Což se lidem s kamenným srdcem moc často nestává!) a jsem zvědavá, kam nás příběh zavede dál.

(SPOILER ZONE ->)

Tak a teď už bez "rukaviček"...naprosto upřímně přiznávám, že jsem si za celou knihu nebyla schopná zapamatovat jména tří hlavních protagonistů. Potupně si je jdu zpětně vyhledat v knize, a pak můžeme přejít ke spoilerům.
Wu Ce-tchien je obyčejnou dívkou ze zapadlé horské vesničky. Jako každé "obyčejné" dívce, když jí bylo asi 5 let její vlastní rodina zlámala a znetvořila chodidla tak, aby už do konce života nebyla schopná normální chůze. A aby toho nebylo málo, zachází s ní doslova jako s dobytkem. V téhle říši si totiž cení pouze mužských potomků...děvčata slouží jen jako věc, která se buď prodá bohatému ženichovi nebo armádě. Prodají-li vás do armády, tak se z v vás stane konkubína. Zní to sice hrozně, ale je to v podstatě oficiální hodnost..
Chua-sijská říše čelí totiž již mnoho let invazi mimozemských nepřátel. K jejich obraně jsou využívány takzvané kukly. Válečné stroje, které jsou poháněny duchovní silou. Ta je potřeba jak mužská, tak ženská..jin a jang.. a tady právě narážíme na onen problém...Muži, kteří mají v tomto systému navrch v podstatě "vysávají" duchovní energii z bezbranných dívek. Ty tak končí mrtvé a na jejich místo jsou dosazovány stále nové a nové konkubíny.
Wu je jako konkubína přidělena k pilotovy, jehož jméno pro náš příběh není nikterak důležité. Podstatný je ovšem fakt, že to byl právě on, kdo vysál veškerou duchovní sílu z její sestry a v očích naší hlavní hrdinky, je tak sestřiným vrahem. Hned během prvního ostrého boje s mimozemským nepřítelem se však Wu podaří něco nevídaného...nejen, že přežije ale dokonce přemůže svůj mužský protějšek a vysaje jeho duchovní energii. Sestřin vrah je tak eliminován hned v úvodu knihy a my se dozvídáme, že Ce-tchien je takzvanou Železnou vdovou. Ženou, která má vyšší duchovní sílu než většina mužských pilotů. Být silná se však v tomto světě nenosí, a tak je Wu okamžitě přidělen nový pilot...a rovnou ten nejsilnější Li Š´-min.
Li Š´-min není ovšem jen tak obyčený pilot. Je to také usvědčený vrah a trestanec. Wu v něm tak nachází zcela nečekaného spojence, který nenávidí systém skoro stejně jako ona. Společně ovládají válečnou kuklu jsménem Šrlatový pták.
Aby to nebylo málo, tak do děje vstupuje ještě I-č´aka "dětská" láska Wu Ce-tchien...Syn jedné z nejbohatších osob v celé říši a samozřejmě se snaží naší hlavní dámskou protagonistku zachránit před osudem, který jí byl předurčen. Tudíž před strašlivou smrtí v jedné z kukel.
Z potencionální milostné dvojce se nám tak vytváří milostný trojúhelník...je to ovšem trojúhelník zcela záměrný. Postavy jsou srozumněné s tím, že láska nemusí nutně znamenat jen muž a žena, ale také muž s mužem...žena se ženou..muž s mužem a ženou...zktárka se mají rádi všichni tři...Což by mi nevadilo, kdyby kniha neměla potřebu tento fakt neustále rozebírat a poukazovat na něj. Žijeme v moderním světě a myslím, že dnes už jsou stejnopohlavní páry natolik rozšířené a běžné, že není třeba je neusále omílat. Vždyť kážný má právo na lásku...a je jedno, co má pod sukní.
Zbytečná mi také přijde až přehnaná nenávist hlavní hrdinky vůči celému systému potažmo mužům. Ano, většina z nich se tu nechová zrovna cnostně, i tak mi ale nepřijde v pořádku házet všechny do jednoho pytle.

Závěrem:
Celý příběh by se dal shrnout, jako taková trochu jiná verze filmu Pacific Rim. Obří roboti bojují proti monstrům, která přišla dobít jejich planetu....až na to, že ne. Vetřelci jsme my a ta monstra se celou dobu jen brání v marné snaze přežít...
Twist na konci jsem nečekala a proto mě mile potěšil. Kniha, která mě tak úplně nenadchla, získala rázem potenciál a jsem zvědavá, co se dozvíme v dalším díle. Kterou cestou se asi vidá naše Železná vdova?


Železná vdova Železná vdova Xiran Jay Zhao

Chlapci z Huaxie sní o spárování s dívkami, aby pilotovali Chrysalises, obří transformační roboty, kteří mohou bojovat s mimozemšťany, kteří číhají za Velkou zdí. Nevadí, že dívky často umírají na psychickou zátěž. Ve světě, kd... více


Komentáře (0)

Přidat komentář