Zázraky se dějí – prožijte osudovou lásku na svatého Valentýna

recenze

Zimní příběh (2014) 3 z 5 / Kni-holka
Zimní příběh

Mýtická láska od počátku předurčena osudem. Prorocký obraz rusovlasé dívky v rukou chudého zlodějíčka. Sněhobílý kůň nesoucí svého pána na neviditelných křídlech. Zlo v podobě muže s jizvou. Bolest způsobená smrtelnou nemocí. Vítejte v Zimním příběhu.

Zima nás stále těší svou přítomností a sníh pokrývá zem našich cest. Svátek zamilovaných se rychle blíží. Lásku můžete najít kdekoli: ve škole, v práci, na dovolené, ale i na stránkách knížky, i když bude jen vymyšlená. Spisovatel Mark Helprin v loňském roce na 762 stranách ztvárnil magický příběh osudu dvou milenců, který se odehrává napříč časem. Dočkal se i filmového zpracování. Zachumlejte se do peřin a vychutnejte si milostný příběh z magicky zasněženého New Yorku.

Mark Helprin

Narodil se roku 1947 na Manhattenu v New Yorku. Vystudoval Harvardskou univerzitu a Harvardskou školu umění a věd. Tento americký spisovatel a novinář je zároveň vedoucím pracovníkem Claremontského institutu pro studia politiky a politické filosofie, zaměstnancem Americké akademie v Římě a členem Výboru pro zahraniční vztahy. V jednu chvíli dokonce sloužil v izraelské armádě. Nespadá pod jeden konkrétní literární styl. Jeho knihy jsou založené na fantazii a fikci z nesourodých žánrů. Zimní příběh je prozatím jeho jedinou knihou.

Boj mezi Dobrem a Zlem, mezi Láskou a Smrtí

Píše se rok 1895. Místem děje je zasněžené město New York. Jedné zimní noci se irský zlodějíček a sirotek Peter Lake rozhodne vykrást honosný dům. Doufá, že mu tento čin zajistí pohodový život, ve kterém figuruje jeho bývalý šéf Pearly. Vše se změní v okamžiku, kdy v prázdném domě narazí na mladou slečnu Beverly. Místo šperků si odnáší srdce rusovlasé dívky.

Nenadálé štěstí však nemá dlouhého trvání, neboť Beverly umírá na tuberkulózu a Peter je stále pronásledován Pearlyem. Čas, který Beverly zbývá, tráví společně na panství u jezera Coheeries. Peter, jemuž je předurčeno zachránit dívku s rudými vlasy, je přesvědčen o její spáse. Bohužel smrt na nikoho nečeká a zoufalý Peter se vrací zpět do New Yorku. Zde na něho však číhá gang Pearlyho lupičů a při jedné z pouličních honiček se Peter vrhá z Brooklinského mostu do řeky.

Zázraky se ovšem dějí a cesty osudu jsou nevyzpytatelné. Peter se probouzí o sto let později v nemocnici. Bohužel trpí ztrátou paměti. Bezhlavě se potuluje po městě a všude kreslí obraz rusovlasé dívky. Překvapení nastává pro čtenáře i pro samotného Petera v okamžiku, kdy si uvědomí, že jeho životním posláním nebylo zachránit Beverly, ale jinou rusovlasou dívku. A zde se setkává s malým děvčetem jménem Abbey a její matkou Virginií, které mu pomohou rozpomenout se na jeho předchozí život.

Peter ovšem není jediný, kdo se po sto letech objevil. Do současnosti jej doprovází i zlosyn Pearly, který za každou cenu chce jeho smrt, a sněhobílý kůň, v němž Peter našel spojence a který vlastní extra výbavu v podobě duhových křídel. Cesta za opravdovou láskou a nalezení smyslu života je napínavá až do poslední stránky.

Není to kniha pro každého

Čtenáře nejen že čeká magický příběh protkaný od začátku do konce láskou a všemožnými intrikami, ale i potěšení z krásně vyvedené obálky knihy. Na tmavě modrém pozadí poseté hvězdami se v hladině odráží zasněžené město New York a na kamenném mostě stojí černé siluety dvou milenců.

Kniha je rozdělena do čtyř částí, které jsou členěné do jednotlivých kapitol. Nejenže má 762 stránek, ale čtenář musí věnovat maximální pozornost při jejím čtení. Mark Helprin si potrpí na dlouhé popisy. Bravurně si hraje se slovy a vytváří taková slovní spojení, která čtenáře doslova vtáhnou do děje. Ne každý spisovatel ovšem ovládá umění sáhodlouhých popisů prostředí a postav, aniž by u toho čtenář neusnul. Helprin je ovšem světlou výjimkou. Kniha by se však měla číst pomalu, aby čtenáři neunikl žádný detail. Mnoho z nich totiž hrají v příběhu důležitou roli.

Směsice nejrůznějších stylů

V příběhu se objevuje spousta odkazů na starobylé mýty, pověry a pohádky. Vyskytuje se zde asijský duch převtělený do moudrého bílého koně, který je zároveň i psem. Ve chvíli, kdy Beverly hrozí nebezpečí, se bílý zachránce objeví, aby ji a Petera odvezl do bezpečí. Trochu jinak formulovaná představa o princi na bílém koni. Na hrdinku nakonec čeká smrtelné lože pro vzoru Sněhurky. Beverly je uložena do kamenné rakve a čeká jen na vroucí polibek od jejího prince. Dobro musí být vyvážené zlem. To je ztvárněno soudcem ze samotných pekel, jehož úkoly plní Pearly.

Příběh má čtenáře přesvědčit, že zázraky se opravdu dějí. Proto onen důvod použití tolika různých mýtů a zázraků shůry. Kniha je po hlubším zkoumání jakousi filosofií rozjímající nad otázkou života a smrti, osudu, láskou a předurčením. Dialogy a řečnické otázky mají čtenáře přimět k zamyšlení nad vlastním životem.

Samotný vývoj postav není ničím zvláštní. Hlavní hrdina Peter Lake vyrostl z opuštěného sirotka ve zlodějíčka. Čtenáři jsou detailně seznámeni s jeho smutným osudem z dětství a cestou, kterou se dostal do New Yorku. Svádí vnitřní boj odehrávající se mezi jeho morálními zásadami a zlými skutky, které vlivem své zoufalé situace musí konat. Spásu, vysvobození a smysl života nachází v lásce k mladé ženě. Bohužel je vystaven tvrdé zkoušce, ve které musí prokázat vytrvalost a odvahu, aby došel ke šťastnému konci.

Příběh Beverly je obrazem nevinné dívky trpící smrtelnou nemocí. Naprosto oddělená od okolního světa si žije svůj osamělý život do osudového setkání s Peterem. Tato do šestadvaceti let na ústa nepolíbená kráska ukazuje Peterovi svůj svět i svou duši. Příběh čisté dívky nepochybně zaujme ty čtenářky, které věří na opravdovou a nekonečnou lásku. Jistě se pousmějí nad tím, jak gentlemansky ji Peter zasvěcuje do tajů milostného života. Pánové se naopak seznámí s vnitřním světem dívek a mohou zde načerpat jistá moudra i inspiraci.

Tip na dárek ke svatému Valentýnu

Zalíbení v knize naleznou ti, kteří si nepotrpí na rychlý spád a akčnost. Zimní příběh je založen na něžném ději. Místo nenadálých zvratů se čtenáři dočkají poutavého vyprávění o osudové lásce na pozadí fantaskního města.

Kromě knihy však můžete sáhnout i po filmovém zpracování tohoto příběhu. V kinech se objevil v roce 2014. Režie se ujal úspěšný scénárista Akiva Goldsman (režisér Čisté duše, scénárista filmů Andělé a démoni, Šifra mistra Leonarda a Já, legenda). Knihu přepracoval do podoby scénáře. Krásně zde vyobrazil atmosféru New Yorku ve 20. letech, hudební doprovod lahodil sluchu a podtrhoval něžnou poetiku snímku.

Svátek zamilovaných už klepe na dveře. Film Zimní příběh může být krásnou kulisou během vašich romantických chvílí a kniha zase pozorným dárkem, který dívkám bude připomínat tento kouzelně strávený den. Navíc se aspoň na pár chvil přesvědčí o tom, že zázraky se skutečně dějí a opravdová láska přetrvá všechen čas. Možná je to trochu naivní představa, ale rozhodně neuškodí. Tento svět potřebuje více snílků.

Komentáře (0)

Přidat komentář