Leslye Waltonová vytvořila a seslala kletbu nešťastné lásky

recenze

Podivuhodné a krásné soužení Avy Lavender (2014) 4 z 5 / Kni-holka
Podivuhodné a krásné soužení Avy Lavender

Láska! Období, kdy se vznášíte nad zemí. Celý svět vám přijde dobrý. Je to chvíle, kdy žijete jen pro jedinou osobu. Toť kouzelný moment zamilovanosti. Leslye Waltonová vám však ve své knize ukazuje, že láska má i temné stránky. Buďte na pozoru!

Kniha se jmenuje Podivuhodné a krásné soužení Avy Lavender. Spíše však připomíná kroniku dvou rodů: Rouxových a Lavenderových. Kletba nešťastné lásky je do stránek knihy nesmazatelně vložena. Podtitulek: „Láska z nás dělá takové hlupáky“ uvádí čtenáře do příběhu rodiny, která byla postižena prokletím lásky. Líbivý pocit zamilovanosti svádí dělat špatná rozhodnutí. Ti, kdo lásku vpustili do svého života, jistě vědí, o čem mluvím.

Leslye Waltonová

Americká spisovatelka a absolventka humanitních studií žije v Seattlu, stát Washington. Přednáší na střední škole. Učí studenty umění tvůrčího psaní. Jejím knižním debutem je román Podivuhodné a krásné soužení Avy Lavender. Momentálně pracuje na další knize.

Seznamte se s historií

Příjemná na dotek i na pohled – obálka knihy vyvedena do tmavě modré barvy láká k otevření již na stojanech v obchodě. Dekorativně ozdobený husí brk se táhne přes celou titulní stranu. Na čtenáře může působit až hypnoticky, neboť jeho křiklavé a pestré oranžovo-žluté vyobrazení nadpřirozeně přitahuje pozornost.

Příběh trochu nezvykle nezačíná u hlavní hrdinky Avy Lavenderové. Čtenáři se nejprve přenesou o 40 let zpátky, do Francie, kde se narodila její babička Emilienne Rouxová. Se svými rodiči a třemi sourozenci odjela v roce 1912 do New Yorku za příslibem lepší budoucnosti. Ovšem, čekal je tam pravý opak. Rodina Rouxova byla totiž prokleta nešťastnou láskou, která se táhne celým rodem. Tragické dědictví zdědila jak Emilienna dcera Vivien, tak i malá Ava, jež se narodila s kropenatými křídly.

Ve chvíli, kdy se čtenáři dostanou do stěžejní části vyprávění o osamělé, okřídlené dívce, se rozjede to pravé drama. V šestnáctileté slečně roste touha zapadnout mezi její vrstevníky. Není připravená na to, co ji může čekat, a naivní vůči pohnutkám ostatních lidí, se odvažuje do světa. Druhou záhadou je její dvojče Henry. Ačkoli nejeví známky poškození mozku, od narození nepromluvil ani slovo. Vivien se kromě snahy obstát v roli matky snaží smířit s vlastním nešťastným životem bez lásky. Do toho všeho se zaplete zbožný Nathaniel Sorrows, jež si Avy splete s andělem a stává se jí naprosto posedlý. Vše vygraduje v noci oslav letního slunovratu. Nebe se roztrhne a vzduchem se mezi poletujícím peřím řinou provazce vod.

Tři duchové, tři sudičky

Kniha o Avě se dá rozdělit do dvou částí. V první z nich čtenář cestuje do minulosti. Do doby, kdy žila babička Emilienne. Do doby, kdy to celé začalo. Druhá část se pak odehrává v životě samotné Avy. Z počátku si čtenář může klást otázky, proč je ona historie tak důležitá. Může dokonce propadnout nutkání přeskočit několik stránek. Neudělal by však dobře. Seznámení s historií je v tomto případě velice důležité. A navíc poučné!

Autorka se zabývá osudy žen z Rouxovy a Lavenderovy rodiny. Emilienne měla další tři sourozence, kteří si jako všichni prošli milostnými trablemi. Bohužel jejich životy skončily tragicky. Až na Emilienne všichni zemřeli. Ne však přirozenou smrtí. Margaux si vyřízla srdce, jediný syn v pokolení René byl zastřelen svým milencem a Pieerette se proměnila ve žlutého kanárka. Po zbytek života pak Emilienne pronásledují jejich duchové. Nakonec se přece jen vdala a ve snaze utéct před strašným osudem, i před mrtvými sourozenci, se přestěhovala s manželem do Seattlu – do domu s velmi podivnou minulostí.

Historii domu autorka věnuje celou druhou kapitolu. Vypráví se v ní o dívce, která od svého příjezdu do domu nezestárla ani o den. O každých narozeninách jí bratr – proslulý kapitán lodi – uspořádal ohromnou oslavu. Tato tradice se ve městečku zachovala jako oslava letního slunovratu. Jednoho dne se však kapitán nevrátil a jeho sestru po několika týdnech vynesli z domu zahalenou do roztrhaných šatů a holubího peří. A právě do tohoto domu se později nastěhovala i rodina Lavenderových. Nápad vložit do příběhu další díl skládačky v podobě domu s tajemnou minulostí se spisovatelce opravdu povedl. Vnáší to do příběhu pravý nádech nadpřirozena.

Pozor, ať se nezamotáte

Stylem se kniha řadí k magickému realismu. Reálný svět v sobě obsahuje prvky nadpřirozena. Nehrají zde ovšem stejnou roli jako v klasickém paranormálním světě. Pokud by tomu tak bylo, tak by se Ava na konci příběhu mohla dozvědět, že je z části anděl či výsledek nějaké genetické mutace, a proto má křídla. Magický realismus ovšem funguje jinak. Nadpřirozeno, které se v příběhu objevuje, prostě je a nehledají se jeho důvody. Ava svá křídla prostě má a autorka se onu skutečnost nesnaží vysvětlit. Spíše se snaží popsat, jak neobyčejná dívka žije.

Leslye Waltonová se však nesoustředí jen na Avu. Pozoruje i osudy lidí v jejím okolí. To je důvod, proč by se na knihu mělo nahlížet jako na rodinnou kroniku. Úsměv může přelétnout přes tvář v okamžiku, kdy se vyřeší problém s Henrym. Slza může spadnout u příběhu Vivian, která opět najde víru v lásku, i když už ne tak intenzivní, jako byla ta předešlá. Vytrvalost Gaba, jeho šikovnost, odvaha a zarputilost zase může být dobrým vzorem pro mnohé mužské čtenáře.

Pozornost se zaměřuje jinam

Podivuhodné a krásné. Kniha zaručeně splňuje tyto požadavky. Příběh se odvíjí velice plynule. Jako většina knih má místa, která jsou tempem příběhu pomalejší a zase rychlejší. Leslye čtenářům knihu servíruje s ladností a jednoduchostí. To jí však neubírá nic na poutavosti. Nejde zde však o nějakou napínavou akci. Pozornosti je zaměřena především na hrdinčino hledání sebe samotné a odhalování historie rodiny. Příjemná změna od klasických srdečních infarktů, které vznikají při četbě fantasy a sci-fi příběhů.

Kniha má v sobě mnoho míst, kde by se z ní dal udělat typický paranormální příběh. Autorka tuto možnost však nevyužila. Držela se své vize. Křídla mladičké Avy nejsou důvodem vzniku příběhu. Spíše to má čtenáře přimět seznámit se s ostatními lidmi v jejím životě. Ona křídla by se dala přirovnat k jakékoli věci, která dívčím čtenářkám v reálném světě nedovoluje vést život, jaký by chtěly. Nabízí to jakousi možnost sebereflexe. A to je právě důvod, proč stojí za to si knihu přečíst. Cestování v čase, chvilky zábavy, okamžiky strachu a napětí a jistá míra ponaučení. To vše čtenář objeví na stránkách podivuhodné a krásné knihy.

Komentáře (0)

Přidat komentář