Podivuhodné a krásné soužení Avy Lavender

Podivuhodné a krásné soužení Avy Lavender https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/210786/bmid_podivuhodne-a-krasne-souzeni-avy-la-210786.jpg 4 283 89

Rodina Rouxova má pošetilou lásku ve vínku, což nevěští nic dobrého pro její nejmladší členku, Avu Lavender. Ava – skoro ve všech ohledech normální dívka – se narodila s křídly. Ve snaze pochopit tuto svou zvláštnost a s rostoucí touhou zapadnout mezi své vrstevníky se šestnáctiletá Ava odváží do světa, naprosto nepřipravená na to, co ji může čekat, a naivní vůči zvráceným pohnutkám ostatních lidí. Lidí, jako je třeba zbožný Nathaniel Sorrows, který si Avu splete s andělem a jehož posedlost dívkou s křídly vygraduje v noci oslav letního slunovratu. Tu noc se nebe roztrhne, vzduchem se mezi poletujícím peřím řinou provazce vod a osud Avy i její rodiny nabírá na ničivé kadenci.... Magický realismus, lyrická próza, bolest i vášeň a soužení – to vše v jedné knize!... celý text

Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , CooBoo
Originální název:

The Strange and Beautiful Sorrows of Ava Lavender , 2014


více info...

Přidat komentář

Deia
09.02.2023 3 z 5

Príbeh bol na môj vkus až príliš zvláštny a príliš pomalý. Predkovia Avy síce boli zaujímavý, ale často to hraničilo až s absurditou (a to si odmyslím to, že ona má krídla) a to mi pri čítaní vadilo - napr. to, že istá postava sa premenila na vtáka. Takisto sa mi to zdalo až príliš melancholické. Neviem, proste som čakala viac, možno nejaký napínavejší príbeh dievčaťa s krídlami. Ale takto mi to prišlo len ako tragické rozprávanie o rodine. Istý zvrat prišiel až ku koncu knihy a ten ma teda riadne prekvapil, pretože aj keď som očakávala, že niečo sa stane, tak nečakala som až niečo také... Ale napriek absencii nejakého napätia sa mi príbeh čítal celkom dobre, páčil sa mi štýl, akým bol napísaný. A tiež tá zvláštnosť knihe dodala taký jedinečný ráz. Ale ináč ma to nenadchlo. Chápem, prečo sa kniha toľkým čitateľom páči, ale pre mňa úplne nebola.

Artep071
10.09.2022 3 z 5

Podivuhodný dramatický příběh plný soužení .. v podstatě je to od samotného začátku velice tesklivé a i rádoby dobrému závěru to na mě působilo velice sklíčeně .. chjo tolik utrpení ,soužení a letargie v jednom jsem hodně dlouho v příběhu nezhltla ... četlo se to jedním dechem .. dala bych 3 1/2+ něco mi tam v příběhu přes všechnu snahu chybělo a občas jsem měla pocit , že autorka ztrácí dech ..


Andynka
24.05.2022 5 z 5

Kniha pro mě byla naprosté překvapení.
Jak to u mě bývá zvykem. Tak jsem si ji koupila před x lety a četla ji až teď, kdy vůbec netuším o čem kniha je.
A nelituji toho, že jsem do ní šla vlastně naslepo.
Protože to je taaak krásný rodinný příběh.
Celý příběh je vlastně o lásce a to kompletně ze všech pohledů na ní. A zároveň se zde vypráví příběh jedné rodiny.
Já jsem byla opravdu překvapená. Přiběch mě naprosto oslovil. A byla jsem z knihy dojmutá.

intelektuálka
09.05.2022 4 z 5

Podivuhodná magická pohádka s otázkou .... dává láska křídla ?

Zvláštní rodina s francouzskými kořeny a vyhraněným vztahem k lásce ....

Jak tomu má rozumět šestnáctiletá Ava - dívka, která se s křídly narodila ?

Jak chápat, že její odlišnost nemusí vždy budit kladné náhledy ...

Protože k mládí rozhodně křídla patří .... i pokusy vzlétnout .... ale jak tušit, že mohou přijít i pády ?

A tak se jedna noc slunovratu stane pro tuto rodinu téměř tragickou ....

Tato lyrická prozaická a magická kniha je milým rozptýlením po četbě thrillerů ....

P. S. A nehledejte tu logiku - v lásce se nepromítá ....
Děkuji svým oblíbeným za inspiraci.

Selket
11.02.2022 3 z 5

No, tohle pro mě šlo opravdu z kopce. Kdyby vše zůstalo v rámci absurdní tragédie jako na začátku, tak bych to brala všema deseti. Ale zhruba za polovinou se to začalo lámat až se to zlomilo a i když se to konec pokusil slepit... Je to krásně napsaná tragédie, ve které se spousta ženských postav rozhodla dobrovolně trpět.

DreamerX9
02.06.2021 3 z 5

Tak tohle byla hodně zvláštní kniha. Tajemná, depresivní, kouzelná ale krásně napsaná. :)

Rihatama
01.06.2021 5 z 5

"....a znovu navršila na své srdce rov."

Ava, avem, ave... Pošetilé, ale i nemálo potměšilé je magično Leslye Walton. Generační příběh neobvyklých žen, jejichž láska i bolest prostupuje je samotné i jejich okolí, jako mlha stojaté močály. Ava vstupuje do příběhu až coby třetí generace rodu prodchnutého magií, která má svůj osud předurčen nejen po svých předcích, ale i jménem, které jí matka dala do vínku. Jenže nejsou to jen ptáci, koho zdobí křídla a není to jen Ava, jejíž životní příběh mě zaujal.

V této magicko-tragické próze autorka zkouší čtenářovu představivost i schopnost vcítění se do prostých, i když někdy dost nepravděpodobných poloh naroubovaných do všedních životních situací. Sama dospívající Ava s tím nemálo bojuje, stejně jako její matka nebo babička. To největší soužení Avě s medovou vůní Levandule nakonec nepůsobí nikdo jiný, než nějaký Sorrow a nikdy jindy, než o slunovratu. To aby u čtenáře náhodou nedošlo k nějaké mýlce. Závěr knihy je vpravdě dramatický, téměř tragický. Téměř. A všechno právě k tomuto konci směřovalo. Ale on to vlastně konec není... Magický realismus mě přitahuje a baví a nadchlo mě i soužení Avy Lavender, poslední čtvrtinu jsem přečetla za jeden večer. Díky, Bezinko, za zprostředkování tohoto zážitku! Některé popisy jsou navíc i krásně vtipné.

"Rouxovy děti byly tak zvyklé na hlasy sousedů, neustále pronikající tenkými stěnami do jejich bytů, že brzy každé z nich mluvilo několika jazyky: všechny hovořily francouzsky a anglicky, Emilienne italsky, René holandsky a německy a Margaux španělsky."

"Když se na dohled objevila americká pevnina, všichni cestující vydechli úlevou tak silně, až to způsobilo změnu větru a denní zpoždění cesty."

broskev28
11.03.2021 4 z 5

Výborné čtení, děkuju Atanone za pomyslnou "navigaci" k této knize (fantasy pro děti a mládež, považte) - právě na základě jejího komentáře jsem se rozhodla si ji vypůjčit z knihovny, a rozhodně nelituju. Komentáře maruschka, JanaDor a Maanna bych taktéž podepsala, takže děkuju.
Moc se mi líbil styl vyprávění, takový životomrtvopis jedné rodiny; smrtí totiž nemusí nutně skončit pobyt na světě vezdejším (alespoň v této knize). A velké poděkování patří Janě Jašové za skvělý a zřejmě ne zrovna jednoduchý překlad, bez něj by kouzlo příběhu bylo pravděpodobně mnohem méně působivé. Příjemný, zajímavý i poučný zážitek; všichni děláme chyby a jsou i tací, kterým trvá roky, než si ty omyly přiznají. Nejen tohle mě oslovilo, takže určitě doporučuju!

"Tu noc spal tvrdě a zdály se mu poctivé pekařské sny o mouce a vaječných bílcích až do rána, kdy se jeho srdce zastavilo. A v tu chvíli si Connor Lavender se šokovaným zklamáním a zcela jistě i s mrazivou hrůzou uvědomil, že je mrtvý."

Atanone
26.12.2020 5 z 5

Být ten příběh napsaný jinými slovy, řekli bychom asi, že je to drama...ke konci možná i thriller. Jenže autorka dokáže vidět duše věcí a lidí, a to i lidí, kteří už zemřeli. Takže tu máme příběh podivuhodný, křehký, plný lásky i soužení, které lidé připravují sobě i těm, které by mohli milovat, kdyby to dovedli. Nebo kdyby se nebáli zklamání, ztrát a pohledu do zrcadla.

Za setkání s touhle knihou jsem vděčná. Určitě se nevidíme naposledy.

Lily-fairy
22.04.2020 4 z 5

Pokud se člověk naladí na onu ponurou vlnu, je to vše tak podivuhodné a krásné...

pajaroh
28.03.2020 3 z 5

Příběh dle vzoru Čokolády od J. Harrisové s prvky magického realismu, které děj šikovně oživují. Voňavá atmosféra pekárny sdružující milé i podivné postavičky ulice, dramatické okamžiky, rodinný pes a trochu duchařiny - příjemné oddechové čtení nebo je za tím něco víc?

Kacennnka
04.11.2019 5 z 5

Kniha, co je a není o Avě Lavender a magický realismus, který vás dostane. Neuvěřitelné podivné a krásné.

Shaxx
01.11.2019 5 z 5

Tak to byla pořádná nálož magického realismu! To jsem si fakt užila. Když si jen vzpomenu na to, že jsem jen letmo přečetla anotaci a myslela si, že je to nějaké obyč YA.. Uff, ještě, že jsem svůj omyl napravila :) Jak už název knihy napovídá, ono je to celé takové podivuhodné a krásné. Příběh napříč několika generacemi jedné neobvyklé rodiny, příběh o lásce v různých podobách a o čase, o touze a o přátelství. Je to takové tklivé a melancholické a na podzim se to fakt hodí.

Maanna
30.09.2019 5 z 5

Je to jedna z knih, po které mi zůstal trochu připitomělý úsměv. Bylo to opravdu podivuhodné a krásné, ale také ne vždy veselé, ale i to špatné nakonec ústí do usmíření, tichého štěstí nebo poklidu. Je to kniha o lásce, kterou si někdy namlouváme, někdy se jí necháme svázat, někdy se jí bojíme a někdy ji přehlédneme, a o odvaze k životu. A také o předivu vztahů a událostí, které utvářejí to, kým jsme. Opravdu se mi to moc líbilo.

Scheila
04.09.2019 2 z 5

Ta kniha me teda vuuubec nic nerika. Se ctenim jsem se vlekla, nebavilo me to, chapu melo to byt o rodinne linii a vsech trapenich a radostech v ni. Ale vubev me to nebavilo. Autor nejspis zamyslel kdyz do toho primota trochu “magie” ze to nude zajimavejsi, bohuzel to na me pusobilo jako jeste vetsi slatanina. Dve hvezdy davam za to ze byli hezky vykresleny postavy a za krasnou obalku, ale to je tak vse co se mi na knihe libilo.
Velke zklamani.

adellk28
19.04.2019 4 z 5

Tak tahle kniha mě zprvu zaujala svým nádherným vzhledem. Slyšela jsem na ní neskutečné množství chval a rozhodně bylo odůvodněné. Nemám ráda moc psaní ve třetí osobě, ale tady mi to vůbec nevadilo. Celá knížka se četla úplně sama a protože mě vcelku větší písmena, přečetla se za chvilku. Životy všech žen byly zajímavé a do knihy vnesly smítko fantazie. Konec mi přišel moc uspěchaný. Vše se stalo v jedné kapitole a jen v pár větách. Podle mě se měl více rozvést. Knížku doporučuji, líbila se mi, ale k mým nejoblíbenějším bych ji nestavěla. 4/5*

eliska2126
31.03.2019 4 z 5

Tak od téhle knížky jsem nevěděla, co čekat. Magický realismus jsem nikdy nečetla a jako joo, dobrý. Bylo fakt zajímavé sledovat postup generací a až pak život samotné Avy Lavender. Celou dobu se mi zdálo, že se tam nic moc neděje (myslím jako něco fakt velkého), ale bylo to psáno čtivě a knížka se četla sama. Akorát mi přišlo, že se na rodinu Avy Lavender lepí až neskutečná smůla. Všichni skoro umřeli, nikdo neměl šťastnou lásku a tak. I tak ale doporučuji!

chodícírohožka
05.03.2019 5 z 5

Moc krásná kniha, nejen obálkou, ale i nádherným příběhem. Trochu připomíná Zvláštní smutek citronového koláče, je podobně příjemná, melancholická a citlivá.

SmallLucia
29.11.2018 5 z 5

Příběh je stejný jako název - podivuhodný a krásný. Nic tomu podobné jsem ještě nikdy nečetla a celá kniha byla jako kruté pohlazení na duši. Cítila jsem s každou postavou její bolest a těšila se z její radosti.
Námět knihy mi přijde natolik origiální a čtivý, že jsem se radovala z každého slova a pocítila lítost, když kniha skončila.
Snad autorka napíše další knihy, rozhodně mám v plánu se do nich pustit.

The Lady
04.11.2018 3 z 5

Krásna kniha, plná viet a obrazov, ktoré úžasne chutia. Čítala som ju dvakrát. Ani raz mi na postavách nezáležalo (preto trojhviezdne hodnotenie), ale číta sa to veľmi príjemne a je to krutá rozprávka.

Štítky knihy

prvotina 20. století andělé magický realismus zakázaná láska

Autorovy knížky

Leslye Walton
americká
2014  83%Podivuhodné a krásné soužení Avy Lavender

Kniha Podivuhodné a krásné soužení Avy Lavender je v

Právě čtených5x
Přečtených336x
Čtenářské výzvě31x
Doporučených44x
Knihotéce172x
Chystám se číst276x
Chci si koupit54x
dalších seznamech11x