Zátoka mořských panen

recenze

Bezpečný přístav (2023) 5 z 5 / Kikina182
Bezpečný přístav

Jenna potřebuje změnu. Jejím únikem se stane žlutá mobilní knihovna, se kterou se na malém ostrově vypořádává s mlhou, ostrovními cestami, legendami o mořských pannách i velkými fialovými příšerami. Je tu jen jeden malý problém, se kterým se zas tak lehce vypořádat nedokáže. Její šéf a velký milovník knih Daniel.

Autorčin styl psaní krásně plyne. Je dynamický, ale zároveň v něm nechybí dostatek popisů, ať už se jedná o prostředí, postavy či právě probíhající situace. Začetla jsem se v podstatě hned na první stránce a pak jsem se už nedokázala odtrhnout.

Bezpečný přístav nepředstavuje originální příběh ve velkém rámci, ale pouze v maličkostech. Ale právě originalita v detailech dělá z knihy jedinečný příběh. Kromě toho má kniha nádhernou atmosféru, která dýchá z každé stránky. Při jejím čtení jsem měla pocit, jako kdybych prožívala to samé, co hlavní hrdinka.

Na knize mě zaujala především mobilní knihovna, což je námět, se kterým se v knihách často nesetkávám. Moc se mi líbil, celou knihu ozvláštnil a dal jí takový knihomolský nádech. Sice bych uvítala, kdyby bylo mobilní knihovně věnováno trochu víc prostoru, ale jelikož to mělo primárně fungovat jen jako dokreslení romantického příběhu, je prostor, který byl této zápletce věnován, adekvátní.

U romantického příběhu je skoro nejdůležitější věcí chemie mezi hlavními hrdiny a ta v knize fungovala perfektně. Byla tam patrná už od první chvíle. Začalo to jiskrou, která se postupně rozdmýchávala v požár a díky které jsem nedočkavě otáčela na další stránku, abych věděla, jak to mezi nimi bude dál.

Marii Laval se povedlo perfektně popsat postavy a to jak z hlediska jejich vzhledu, tak povahy. V podstatě okamžitě jsem si o nich udělala jasný obrázek a neměla jsem nejmenší problém se do nich vžít a napojit se na jejich emoce.

Bezpečný přístav je krásná oddechová kniha s úžasnou atmosférou, hmatatelnou chemií a sympatickými postavami, která je prodchnutá láskou ke knihám. Příběh jsem si moc užila a určitě se k němu v budoucnu ještě vrátím. Třeba až budu mít špatný den, protože tahle kniha dokáže zahřát u srdce.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Alpress.

Komentáře (0)

Přidat komentář