Zaslíbená: láska nebo království?

recenze

Zaslíbená (2020) 3 z 5 / VasnivaCtenarka
Zaslíbená

Mládí, krása a osobitost. Přesně tato slova vystihuji lady Hollis. A ještě k tomu upřímnost, spontánnost a odhodlanost. Svou krásu si Hollis ani neuvědomuje. A když ji král začne projevovat svou přízeň na veřejnosti, nemůže tomu uvěřit! Vždyť přesně o tomhle sní od dětství! Přestože se lady Hollis cítí polichoceně, stále však stojí nohama na zemi. Moc dobře ví, že jeden den je král okouzlen jednou dívkou a druhý den zase druhou. Ale teď si vybral Hollis! A velmi jasně ji dává najevo, že je to právě Hollis, která si získala jeho srdce. A moc rád by ji měl i v budoucnu po svém boku. Je to právě Hollis, která ho dokáže rozesmát a se kterou se cítí tak krásně!

Přestože si Hollis krále Jamesona velmi váží nejen proto, že je král, ale také pro jeho laskavost, její srdce si získá mladý přistěhovalec ze sousedního království, jehož rodina prchá před zlým a zákeřným panovníkem. Silas se do Hollis zamiluje se stejnou silou jako ona do něj. Ale skutečně Hollis opustí pozlátko a svou rodinu pro Silase, který ji nemůže nabídnout nic než své srdce?

Kniha Zaslíbená je prvním dílem stejnojmenné knižní série od velmi známe autorky Kiery Cassové. Vždyť kdo by neznal její Selekci!

Kniha Zaslíbená má naprosto kouzelnou obálku. Ta vás skutečně upoutá. Zlatavé šaty na obálce se ve správném úhlu pod světlem rozzáří. Ten obal mne prostě dostal!

Co se samotného děje týče, ten mi přišel už méně zářivý. Četlo se to velmi dobře, to rozhodně ano, ale přesto jsem čekala více zvratů. Celý děj je totiž o tom, jak je lady Hollis překvapená, v šoku a polichocená zájmem ze strany krále Jamesona. Její rodina je na ni konečně hrdá a jí se plní sen, který má již od dětství. Jenomže když Hollis potká Silase, začne pochybovat, jestli sen o tom, že bude stát v životě po boku krále, je pro ni to pravé ořechové. Jak se nakonec Hollis rozhodne a jaká budou mít její rozhodnutí vliv na její život, to se dozvíte v průběhu čtení.

Musím uznat, že přestože mne příběh trošku zklamal a očekávala jsem více, tak konec přinesl zvrat, který ve mne vzbudil zvědavost po druhém dílu této série. Vím (po přečtení Selekce), že Kiera Cass umí napsat zajímavý příběh, možná proto chci dát šanci druhému dílu. Zajímá mne, jak nakonec dopadne život Hollis a co se s ní bude dít.

Ano, příběh nebyl příliš pestrý, zvratů tam bylo málo, hlavní hrdinka byla až neuvěřitelně dokonalá a král Jameson byl tak šlechetný! Charaktery hlavních postav mi přišly trošku neuvěřitelné, ale proč ne?! Vždyť je to pohádka! Má to být trošku neuvěřitelné. A kdo ví, třeba se ryzí charakter lady Hollis v dalších dílech změní. I když o tom upřímně pochybuji.

Díky svým skutkům mi byla Hollis docela sympatická. Stejně tak i král Jameson a vlastně i Silas. Nevím, kterému jsem fandila více. Lady Hollis si dokázala získat srdce snad všech, se kterými si jen na vteřinku promluvila. Och, jak úžasná ta Hollis je!

Budu-li hodnotit promyšlenost děje samotného, tak tam jsem opravdu očekávala více. Bylo to více méně omýlání stále toho stejného dokolečka dokola. Myslím, že až na konec, kde se skutečně něco stalo, děj byl velmi poklidný a možná i trošku nezajímavý.

I tempo celého příběhu mi přišlo spíše línější. Chybělo mi tam postupné gradování děje. Mám dojem, že pak přišel najednou zvrat a konec.

Kniha byla rozdělena do 36 krátkých kapitol.

Zastavím se ještě na chviličku u popisu osob a prostředí samotného. Zatímco Hollis jsme všichni poznali docela dobře, přišlo mi, že popis Silase a možná i Jamesona, včetně Hollisiných rodičů mohl být ještě o chlup více propracovaný. I králoství mi přišlo popsáno spíše “letem světem”. Ale přestože to teď mírně kritizuji, osobně mi to zase tak moc nevadilo.

Myslím, že příběh, který Kiera zamýšlela napsat má moc milý potenciál a kdyby trošku lépe propracovala děj knihy, mohl se zrodit naprosto krásný příběh. Ale domnívám se, že druhý díl může být lepší a trošku zvednout skóre tomuto prvnímu dílu.

Já dám knižní sérii ještě jednu šanci. Pokud bude i druhý díl plynout tak, jako plynul tento díl, rozmyslím se, zda se pustím do případných dalších dílů.

Knihu doporučuji všem, kdo mají rádi pohádkové příběhy pro dospívající dívky. Je to milá a romantická četba. Nečekejte nic velkého. V žádném případě nesrovnávejte knihu se Selekcí, protože pak byste byli nejspíše zklamaní. Selekci se už Kieře nejspíše nepodaří překonat. Ale přesto si myslím, že tato knižní série nás může ještě překvapit.

Komentáře (0)

Přidat komentář