Zaslíbená

recenze

Zaslíbená (2020) 2 z 5 / bradacova0141
Zaslíbená

Zaslíbenou jsem si přečetla poté, co jsem za 2 dny jedním dechem zhltla Selekci i Sirénu. A upřímně - Zaslíbená už není ono. Selekce je má pro mne osobní význam a je pro mne srdcovkou, což se naneštěstí o Zaslíbené říct nedá.
Protože se ale vždy snažím na všem najít něco pozitivního, tak začnu plusy, než se přesuneme k mínusům.
Lidi... ono se to tak dobře a rychle čte! Kiera Cass je prostě autorkou, která psát čtivě UMÍ, to je bez debat. Je jedna z těch mála spisovatelů, kteří mne umí do děje vtáhnout tak, že bych tvrdila, že mne ta kniha baví, i kdyby to byla úplná hloupost. Všechny její knihy jsem přečetla nejdéle za 2 dny a to platí i o Zaslíbené. Tohle Kieře Cass neodpáře a neodepře snad žádný literární kritik, o tom se tady snad nebudeme přít.
A teď bohužel ty mínusy.
Asi jako i jiným čtenářům, přišlo mi, že Zaslíbená postrádá jakési kouzlo, které Selekce i Siréna měly. Ameriku s Maxonem či Kahlen s Akinlim jsem si prostě oblíbila a zamilovala mnohem víc než na Hollis se Silasem, na kterých mi bohužel vůbec nezáleželo. Neměla jsem je tak ráda, nevžila jsem se do nich, nemilovala jsem je tolik jako jiné postavy, které autorka stvořila. Bylo mi mi jedno, co se s nimi stane, bylo mi fuk, jestli Hollis se Silasem budou spolu, takže mi i konec, kde všichni zemřeli, byl rovněž ukradený. Neprožívala jsem při čtení takové emoce jako při Selekci. Děj ani kniha mi nepřirostly k srdci. Nijak mě to nedostalo ani nezasáhlo. Na druhou stranu, abych autorce nekřivdila, existuje jen pár skutečně silných romantických knih a filmů - pro mne je neuvěřitelně silný a hluboký příběh Titanic, ve kterém jsou ty emoce tak silně a zřetelně znát, ten příběh se mne tak lidsky dotkl a zanechal v mém srdci a duši tak neskutečný otisk, že jsem toho dodneška plná a ten dojem z toho filmu ve mne dozníval a přetrvával ještě spoustu hodin, ba i dní, po skončení filmu. Něco takového ale napsat není jednoduché a bohužel, zde se to nepodařilo. Tato kniha ve mne stopu nezanechala. Moje pocity z ní jsou absolutně ploché.
Každopádně, i když za mne se tento pokus příliš nepovedl, Kiera Kass psát umí (Selekce a Siréra jsou toho bez diskuze jasným důkazem) a rozhodně by měla pokračovat. Tahle autorka v sobě má potenciál a vsadím, že to dotáhne daleko a něčím nás ještě zaručeně překvapí. Jen se tou knihou bohužel právě konkrétně Zaslíbená nestane. Nicméně, série ještě není dokončena, tak autorce držím palce :-).

Komentáře (0)

Přidat komentář