Zamilovaní nepřátelé

recenze

Supernova (2020) 5 z 5 / Kikina182
Supernova

Nova konečně získala helmu Acee Anarchisty. Jenže její mise nekončí, protože ve stejný den byl její strýc zajat a tak musí stále předstírat, že je oddanou renegátkou, aby přišla na to, kde ho drží a jak ho vysvobodit. Jenže každý den, který stráví po boku renegátů, je pro ni risk. Je totiž jen otázka času, než odhalí, kdo ve skutečnosti je. Není však jediná, kdo má tajemství. Adrian stále nepřiznal, že to on je Sentinel. Ale vypadá to, že se blíží chvíle, kdy bude muset s pravdou ven.

Ačkoli oba dva jsou odhodlaní bojovat za to, co je podle nich správné, začínají se v jejich hlavách rodit pochyby. Adrian uvažuje o tom, jestli je způsob, kterým fungují renegáti správný. A Nova začíná pochybovat o tom, že Anarchisté jsou ti, kteří chtějí tento svět zachránit. A jejich tajemství pomalu vyplouvají na povrch.

Příběh je napsán v er-formě, ale při čtení si to člověk skoro neuvědomí. Ke slovu se totiž dostávají oba dva hlavní hrdinové a v knize nechybí důkladné popisy jejich nejniternějších myšlenek a pocitů. Je to, jako kdyby se člověk ocitl přímo v jejich tělech, v jejich příběhu.

Stejně jako u prvních dvou dílů se čte kniha skoro sama. Styl psaní je hodně popisný, ale zároveň není nudný. Každý popis perfektně zapadá do příběhu, takže si člověk ani neuvědomí, že se vlastně o nějaký popis jedná.

Supernova opět navazuje tam, kde skončil předchozí díl. Od toho se odvíjí celý děj knihy, ale rozhodně se nedá říct, že by pokračoval v jedné předvídatelné linii. Naopak. Tenhle díl je plný akce, nových i staronových zápletek a především překvapivých zvratů.

Závěrečný díl je hodně podobný prvním dvěma dílům, ale zároveň je tak trochu jiný. A rozhodně v dobrém. Supernova je od začátku až do konce epickou knihou se skvěle promyšleným příběhem, kde do sebe všechno krásně zapadá, i když ne vždy hned na první pohled.

S novými postavami se v tomto díle skoro nesetkáváme, ale i s těmi známými si autorka skvěle pohrála. Nechala v knize vyniknout všechny jejich vlastnosti, které se objevily už v předchozích dílech, ale zároveň zaznamenala jejich vývoj napříč knihami, který se nesnažila zdůraznit rozsáhlými popisy, ale zasadila ho do děje, do jejich činů. Působilo to tedy naprosto přirozeně jak z hlediska proměny hlavních postav, tak i z umístění v knize.

Supernova je přesně takovým závěrem, jaký si série zaslouží. Je to brilantně napsaná kniha, kde autorka rozuzlila všechny zápletky, které se během trilogie objevily. Zároveň ale nebyla kniha o nic míň akční a napínavá, než předchozí díly. Naopak se podle mě jednalo o nejlepší knihu z celé série. Takže pokud jste se k závěrečnému dílu ještě nedostali, doporučuji vám, abyste to rychle napravili. Supernova za to rozhodně stojí.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Albatrosmedia - Egmont.

Komentáře (0)

Přidat komentář