Záhadný pan Rochester

recenze

Jane Eyrová (2019) 5 z 5 / Kikina182
Jane Eyrová

Jane Eyrová neměla lehké dětství. Rodiče neznala a žila u své tety, která jejímu strýci na smrtelné posteli slíbila, že se o ni postará. Je však vidět, že svého slibu lituje, protože pro Jane nemá vlídného zacházení ani slova. A tak žije pod střechou své tety a snaží se nezavdat jí příčinu k rozčilení, ale i když dělá všechno správně, nikdy se jí nezavděčí.

Když má odejít do internátní školy, je to pro Jane úleva. Tedy až do chvíle, než zjistí, jak je to tam vedeno. Její vedoucí je snad ještě horší než její teta a tak místo klidu prožívá další těžké chvíle. Tedy alespoň na začátku jejího pobytu, protože nic netrvá věčně.

Internátní škola se nakonec stane jejím domovem a ve chvíli, kdy ji dokončí, se stane učitelkou. Touží však po něčem víc a tak si podá inzerát na místo guvernantky. A netrvá dlouho a získává místo na panství Thornfield. Její práce je relativně jednoduchá a prostředí příjemné, ale její zaměstnavatel pan Rochester jí zkrátka nedá spát. Je to záhadný muž, který se občas chová neskutečně podivně. Ale největší problém je, že se do tohoto muže, který má mnohem vyšší postavení než ona, začíná zamilovávat.

Příběh je napsaný v ich formě z pohledu Jane Eyrové. Svým způsobem je kniha opravdu čtivá, ale zároveň je vidět, že byla napsána před několika staletími. V té době měli autoři takový „zlozvyk“ všechno popisovat do nejmenších detailů a jinak to nebylo ani s Charlotte Bronteovou.

Kniha je tedy plná dlouhých popisů, z nichž některé působí opravdu nudně a dalo by se říct, že svým způsobem knihu trochu zpomalují a nečte se tak rychle a lehce, jak by člověk čekal. Ale navzdory tomu nemůžu říct, že by nebyla čtivá. Ona je a to opravdu hodně. Dokonce i tyhle vleklé popisy jsou svým způsobem čtivé. Ale není čtivá tím způsobem, že by kniha utekla tak rychle, že to skoro ani nepostřehnete. Spíš je to tak, že se do příběhu tak ponoříte, že je vám úplně jedno, jak málo jste toho přečetly, protože vás atmosféra a příběh naprosto pohltí.

Pomyslně by se dala kniha rozdělit na dvě části. Tou první je Janino dětství. Není to ta nejzajímavější část knihy, ale i tak má něco do sebe a člověk se u ní rozhodně nenudí.

Zbytek je ale o Janině dospělosti, především jejím pobytu v Thornfieldu a to je ten „skutečný“ příběh. A popravdě jsem od něj dostala mnohem víc, než jsem čekala. Myslela jsem, že se bude jednat o romantický příběh s klasickou zápletkou, ale neskutečně jsem se spletla. Ano, ten příběh tu byl, ale bylo v něm mnohem víc. Hromada překvapení a zvratů, které bych ani v nejmenším nečekala, obzvlášť pak od Charlotte Bronteové.

A jak už jsem říkala, autoři téhle doby mají zvyk zabývat se i těmi nejmenšími detaily, což se samozřejmě projevilo i na postavách. Autorka je dokázala perfektně vykreslit. Jejich vzhled, vlastnosti, emoce a v případě pana Rochestera dokázala tohle všechno a ještě navrch přidala esenci tajemna, která to celé skvěle podtrhla.

Jane Eyrová je úžasná kniha! Myslela jsem si, že bude skvělá, ale po jejím přečtení můžu říct, že tahle klasika nemá obdoby. Je to plné romantiky, ale zároveň i záhad a překvapivých zvratů. Myslím, že nebude přehnané, když tuhle knihu nazvu jedním z nejoriginálnějších klasických děl. Za sebe vám ji rozhodně můžu jen a jen doporučit. Jane Eyrová dokazuje, že klasika rozhodně není nudná.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Albatrosmedia - CooBoo.

Komentáře (1)

Přidat komentář

KáťaM.
29.12.2019

Taky zbožňuju klasiku a Janu Eyrovou obzvlášť, ale jsem ráda, že jsem ji četla v jiném kabátku, přiznávám, že tato obálka se mi vůbec nelíbí.