"Začne to dřív, než vám to vůbec dojde."

recenze

Pravidla pro holky (2021) 3 z 5 / insta.kniha
Pravidla pro holky

Kniha vás jako první zaujme nádhernou obálkou a netvořil ji nikdo jiný, než talentovaná TerezaBasarova Po přečtení vám hned dojde, kterou "scénku" si pro ilustraci vybrala (lepší to být snad ani nemohla).
Jako další, název "Pravidla pro holky" co se pod ním asi skrývá? Anotace ledacos napoví, možná až příliš..
A v neposlední řadě jméno autorky Candace Bushnell její prvotina "Sex ve městě" se stala předlohou k oblíbenému stejnojmennému televiznímu seriálu i celovečernímu filmu. Můžu říct jedno - UMÍ PSÁT!

Kniha je rozdělena do 37 krátkých kapitol, plus Epilog, který jsem si užila a díky němu bych si přála pokračování.
Už samotný začátek mne dostal. Je to vtipná, milá oddechovka, kterou slupnete jako malinu, ale při které narazíte na důležitá témata, jako jsou: sexismus, obtěžování, feminismus..
"Začne to dřív, než vám to vůbec dojde."
Vše začalo ve škole na hodině pana Beccketa. Pan Beckett (Bex - Rex jak jsem mu začala říkat) je svým "cool / přátelským" vystupováním mezi žáky velice oblíben a na jeho hodinách se očividně nikdo nenudí. Chová se jako normální člověk (jak jej jedna studentka popsala). Malé náznaky, které vysílá, mohou lehce uniknout, ale já je dostatečně viděla a jen si říkala "Holka otevři oči! Kam to jen jdeš?.." A jeho hláška: "Ty mi připadáš starší, než ostatní holky.." Nic originálnějšího by nebylo? V tu chvíli jsem si mohla trhat vlasy na hlavě. :D
Je škoda, že s jeho postavou jsme se nesetkali častěji a celkově monology s ním byly krátké (což byla škoda, čekala jsem, že se s ním budeme setkávat častěji).

Od 56 strany, jsem se nemohla odtrhnou. Děj měl spát, stále se něco dělo a já jsem potřebovala vědět jak to celé skončí.
Postupně se setkáváme i s ostatními spolužáky a postavami vůbec.
Marin se mi prvních padesát stran zdála až příliv naivní, ale v průběhu děje měla nejlepší charakterní posun. Moc se mi líbilo, jak nad některými informacemi, které se k ní dostávali už začínala jinak přemýšlet (zda to pravda je, nebo není). Její postoj se celkově hodně změnil a její bojovný duch, vyplul konečně na povrch (po přečtení víme, po kom jej vlastně má). Její "feministická stránka", která se v ní začala probouzet a díky ní si začala více všímat věcí, které měla přímo před nosem. Byla milým a příjemným způsobem podána.

Stále se rozhoduji nad hodnocením, ale co vím jistě je to, že tuto knihu by si měla přečíst každá HOLKA!!!
Někdo by měl udělat nějaké podobné brožurky do škol /kroužků /prací!!!


Pravidla pro holky Pravidla pro holky Candace Bushnell

Marin je vynikající studentka, píše do školních novin a po střední škole chce ve studiu pokračovat na Brownově univerzitě. Budoucnost vypadá zářně – a její angličtinář pan Beckett oceňuje, jak píše, a povídá si s ní o knihách. Kdy... více


Komentáře (0)

Přidat komentář