Zábavnější komiks než Asterix

recenze

Velký vezír Iznougud (2021) 5 z 5 / Nezletilci
Velký vezír Iznougud

Tato velká komiksová kniha přináší první čtyři sešity příběhů o velkovezírovi Iznogudovi. Ve Francii vyšly už v šedesátých letech. Komiks napsal legendární René Goscinny, autor Mikulášových patálií a scénárista Asterixe a Obelixe, a kreslil Jean Tabary.
Komiks se odehrává v Bagdádu, hlavním městě Íránu, kde se proradný velkovezír Iznougud snaží nahradit kalifa, svého nadřízeného. Zkouší se ho zbavit, usiluje mu o život, ale kalif vždycky absurdním způsobem vyvázne, aniž by cokoliv tušil, zatímco vezír na to doplatí. V jeho zločineckých plánech mu pomáhá věrný přisluhovač Al-Chechtáwí. Jen jednou se na chvíli vezír k trůnu dostane, ale vládnutí mu moc nejde (ale psst, jinak mi nechá hlavu napíchnout na kůl).
Příběh je velice zábavný se spoustou situačních vtipů, pastí, absurdností a nečekaných zvratů. Příjde mi, že je dokonce mnohem zábavnější než zmiňovaný Asterix a Obelix. Není tu tak propracovaná zápletka, ale zato chrlení humorných a vzrušujících scén.
Vřele doufám, že Velký vezír Iznougud sklidí v českém překladu úspěch a nakladatelství CREW brzy přinese další sešity tohoto návykového antihrdiny.
Šimon, 13 let

Komentáře (0)

Přidat komentář