Z koho se stane Poslední absolvent?

recenze

Poslední absolvent (2022) 3 z 5 / Suzanne
Poslední absolvent

El zbývá ve Scholomancii přežít čtvrťák a následně promoci, kdy se přes síň plnou lidožravých potvor musí dostat k bráně ze školy. Jenže Scholomancie jí hází klacky pod nohy v podobě nesmyslných předmětů a k tomu na ní posílá jednoho hladového mala za druhým.

El si ale občas dovolí snít o tom, že by přeci jen odpromovala a pak putovala po světě a budovala zlaté enklávy s cílem ochránit co nejvíc kouzelnických dětí před maly i nutností nastoupit do Scholomancie, školy pro kouzelníky prolezlé lidožravými maly, kde je boj na život a na smrt jen dojít si na záchod nebo nabrat jídlo ve školní jídelně.

Jenže nejdřív musí přežít nekonečné útoky lidožravých malů i nebezpečnou překážkovou dráhu, která má čtvrťáky připravit na masakr v promoční síni a když pár (hodně) studentů umře už při nácviku? To se ve Scholomancii prostě stává. Elina moc a schopnosti se ale každým dnem rozvíjejí a sílí. Scholomancie chce buď z El udělat nejmocnější malefiku na světě, anebo má jiný plán...

El si konečně našla alianci i kamarády. A taky má po boku školního hrdinu a lovce malů Oriona Lakea, se kterým si vzájemně zachraňují život a se kterým naprosto jistě nechodí. Jak její moc a schopnosti rostou, získává i nové spojence, protože čím dál víc studentů s ní chce spolupracovat a trénovat na překážkové dráze. Jenže někteří studenti ji zase pro změnu chtějí zabít.

Poslední absolvent přináší čtivý, svižný a nápaditý příběh o tak trochu (čtěte hodně) jiné škole pro mladé kouzelníky. Nechybí spousta netradičně pojaté magie, akce, taktizování, intrik, zvratů a temnější atmosféra, kterou vyvažuje ironický humor a trochu romantiky. Musím ocenit, že Poslední absolvent je jednou z mála young adult knih, která věrohodně popisuje první sex.

Z prvního dílu Smrtící vzdělání jsem byla upřímně nadšená, ale Poslední absolvent mě trochu zklamal. Děj se točí kolem trénování na překážkové dráze a působí repetitivně. El se z naprosté vyvrhelky najednou mění v mocnou čarodějku, která dává všechno levou zadní a ostatní by bez ní byli ztracení. Mě prostě víc bavila El jako outsider, který musí neustále taktizovat a plánovat. Naomi Noviková sice následně ukáže, že všechno dává smysl, protože příběh vymyslela poměrně originálně, jenže to nic nezměnilo na tom, že mě to předtím při čtení štvalo. A pak přišel naprosto šílený a nemůžu se zbavit pocitu, že i trochu zbytečný cliffhanger na konci.

Poslední absolvent přináší zajímavý a neotřelý příběh se spoustou dobrých nápadů a nečekaným vývojem, ale já jsem po skvělém Smrtícím vzdělání měla příliš vysoká očekávání. Nicméně do třetího dílu s názvem Golden Eclaves, který by mohl v českém překladu vyjít v druhé polovině roku 2023, se pustím, protože chci vědět, kam Naomi Noviková bude příběh dál směřovat a hlavně jak vysvětlí ten šokující konec!


Poslední absolvent Poslední absolvent Naomi Novik

Jste připraveni na druhou lekci ve Scholomancii? Mladá čarodějka Galadriel má před sebou poslední rok ve Scholomancii, drsné kouzelnické střední škole. Jenže právě tento ročník je ze všech nejnáročnější, a co hůř — na jeho kon... více


Komentáře (0)

Přidat komentář